MF DNES

Češi pod širým nebem: oslavy, móda, rekordy

Venkovní mače NHL jsou vždy úžasnou událostí. Blýskli se v nich i Češi. Proč míváme na Nový rok velké plány?

- Hokejový reportér MF DNES

Karel Knap

Když se poprvé v historii střetly dva kluby NHL pod otevřeným nebem, nekřupal hokejistům pod bruslemi jen led. „Na kluziště naskákaly obří kobylky a přimrzaly k němu. Ke konci druhé třetiny už byla jejich těla všude,“vybavil si útočník Luc Robitaille přípravné utkání Los Angeles Kings – New York Rangers, jež se konalo 27. září 1991 na parkovišti před kasinem Caesar’s Palace v Las Vegas.

Pořádání venkovních zápasů v novém tisíciletí zásadně pokročilo. Staly se z nich spektakulá­rní události, jež na fotbalovýc­h či baseballov­ých stadionech navzdory často nevlídnému počasí sleduje v průměru přes 53 tisíc diváků a další desítky milionů hltají televizní přenosy.

Do dějin svátečních partií vstoupili i čeští hráči. V dosud posledním duelu, šestadvacá­tém v pořadí, se blýskl veselý mládenec z Havířova.

Pasta revue Na utkání v Notre Dame si David Pastrňák nechal poslat speciální hokejky. Jednou z nich bostonský útočník skóroval v přesilovce, načež pobavil a udivil svéráznou oslavou. Mával pažemi, takže připomínal čápa. Někdo jej podezíral z provokován­í domácích Blackhawks (v názvu klubu odvozeném od jména indiánskéh­o náčelníka se skrývá opeřenec jestřáb). Sám později vysvětlil, že chtěl napodobit basketbali­stu LeBrona Jamese. „Je fakt, že jsou si hodně podobní,“rýpl si do Pastrňáka před reportéry parťák Brad Marchand. Náladu mu zkazit nemohl. Kluk s číslem 88 přidal ještě asistenci a po vítězství 4:2 byl jako první Čech v klání Winter Classic, Heritage Classic či Stadium Series vyhlášen první hvězdou. Před ním byli Patrik Eliáš dvojkou a Jakub Voráček trojkou.

Paráda musí být Muži v hokejových uniformách nemohou příliš ukázat svou osobnost. Pastrňák tak svou přezdívku či vlastenect­ví promítl na hole, s nimiž v úterý nastoupil: na násadu se vešla miska s těstovinam­i, český lev a řada dalších obrázků. Snazší to mají brankáři. Petru Mrázkovi dřív pro mimořádnou příležitos­t vyrobili třeba přilbu s fotkou Dominika Haška a betony s rozvernými sněhuláky.

S maskou i bez ní Tři čeští gólmani se zúčastnili slavnosti, při níž ledové jeviště nekryje střecha. Mrázek dvakrát sloužil jako náhradník Detroit Red Wings (2014, 2017). V únoru 2016 přispěl 24 zákroky a jednou asistencí k triumfu nad Coloradem 5:3. Ještě o jeden zásah víc napočítali Michalu Neuvirthov­i (Philadelph­ia) předloni při porážce s Pittsburgh­em 2:4. Jako dvojka za Henrikem Lundqviste­m si loňskou „Zimní klasiku“Buffalo – NY Rangers v čepici užil Ondřej Pavelec.

Vítr. Mráz. Vločky i kapky deště připomínaj­í profesioná­lům dětské bitvy ze zamrzlých jezer a plácků na dvorcích. Nejtužší zima vládla při premiéře v listopadu 2003 v Edmontonu. Domácí Radek Dvořák s Alešem Hemským a Jan Bulis z Montrealu bojovali v 18 stupních pod nulou.

Vůbec první nájezd v dějinách venkovních představen­í proměnil Aleš Kotalík (Buffalo) ranou švihem k tyči. Rozstřel na Nový rok 2008 pak ovšem pro Pittsburgh otočili Kris Letang a Sidney Crosby. Nejvíc trestných minut posbíral bek Michal Rozsíval, jenž jinak nepatřil k ostrým týpkům či dokonce špinavcům. V únoru 2016 však trefil loktem do hlavy Jasona Zuckera z Minnesoty, za což vyfasoval trest 5+10. Dvě minuty za podražení dostal ještě v partii s Penguins.

Gól a dvě asistence stihl za jedinou třetinu Martin Havlát při prohře Chicaga s Detroitem 4:6 před deseti lety. K obratu zavelel dvěma brankami a přihrávkou krajan Jiří Hudler, jenž poté promluvil o ohromující atmosféře: „Koukal jsem s otevřenou pusou. S klukama jsme si při hymně šeptali: Páni, tohle je pecka!“

S přispěním Jaromíra Jágra a Marka Židlického skóruje Patrik Eliáš v přesilovce... V lednu 2014 tak New Jersey na Yankee Stadium vedlo nad Rangers. Jágr přeskočil v historické tabulce nahrávačů svůj idol Maria Lemieuxe na 10. místo. Musel nicméně strávit výprask 3:7. Číslo 68 podlehlo Rangers i v dresu Philadelph­ie o dva roky dřív, kdy navíc muselo odstoupit s bolavým lýtkem.

Jsem lepší, brácho! Zvláštní dresy, dunivý řev z tribun, čerstvé povětří... Na báječný zážitek vzpomínají oba sourozenci Michálkové. Starší zadák Zbyněk v sestavě Pittsburgh­u utrpěl porážku od Washington­u 1:3. Zato mladší útočník Milan křepčil s ottawskými Senators po výhře nad Vancouvere­m 4:2.

 ?? Foto: ČTK ?? David Pastrňák Nejlepší český hokejista současnost­i pomohl v úterý Bostonu při Winter Classic na Notre Dame Stadium v Chicagu k vítězství 4:2 gólem, který právě slaví, a asistencí. Stal se první hvězdou zápasu. Návrat do přírody Rekordní zápisy Galashow H versus H Trefa značky Czech Made
Foto: ČTK David Pastrňák Nejlepší český hokejista současnost­i pomohl v úterý Bostonu při Winter Classic na Notre Dame Stadium v Chicagu k vítězství 4:2 gólem, který právě slaví, a asistencí. Stal se první hvězdou zápasu. Návrat do přírody Rekordní zápisy Galashow H versus H Trefa značky Czech Made
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Jaromír Jágr Hokejová legenda si zahrála v NHL Winter Classic i v roce 2012 za Philadelph­ii proti svým bývalým New York Rangers.
Foto: Profimedia.cz Jaromír Jágr Hokejová legenda si zahrála v NHL Winter Classic i v roce 2012 za Philadelph­ii proti svým bývalým New York Rangers.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia