MF DNES

Kloppovo veledílo

Liverpool na nohou: jde za titulem, na který čeká od roku 1990. Díky revoluci německého kouče

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Možná čekali, že je nový trenér bude v kabině vítat s širokým úsměvem, jaký předtím mockrát předvedl na úvodní tiskové konferenci. Místo toho se zraky hráčů Liverpoolu v říjnu 2015 zaryly do magnetické tabule, na které stál obří nápis: Terrible.

V angličtině to slovo znamená hrozný. Příšerný, strašný, šílený.

Někteří se na těch osm písmen dívali vyděšeně. Co to má znamenat? To jsme podle kouče tak špatní?

„Ne! Takhle se odteď budou cítit soupeři po devadesáti minutách zápasu s vámi,“zavelel tehdy v kabině muž jménem Jürgen Klopp. Německý svéráz s výraznými brýlemi, nastřelený­mi vlasy a abnormálně energickou náturou dodržel slovo. To on může už brzy splnit sen, o kterém fanoušci jednoho z nejslavněj­ších klubů světa marně sní devětadvac­et let.

Na jaře 1990 tým s kormoránem ve znaku naposledy slavil vítězství v anglické lize. Ještě se ani nejmenoval­a Premier League, o titul se s Liverpoole­m přetahoval­a nyní druholigov­á Aston Villa. A současný šampion Manchester City se sezonou protrápil na čtrnáctém místě: na mistra ztratil jedenatřic­et bodů.

Před dnešním vzájemným zápasem jich sice ze třetí pozice ztrácí jen sedm, ale i tak jsou fanoušci Liverpoolu před šlágrem podzimu v extázi. Tu se Klopp snaží lehce přibrzdit, o titulu zatím moc nemluví. „Celý svět ví, že Manchester City je úžasný tým. Ukažte mi soupeře, který si cestou na jeho hřiště řekne: Dneska tady vyhrajeme,“přemítal před novináři. „To nemůže říct nikdo na světě, ani my. Ale budeme se snažit, abychom to zvládli.“

Druhý Tottenham promine, ale právě City, obhájci titulu, by měli být pro Liverpool hlavní překážkou. A možná mají dnes večer poslední šanci rozjetý červený vagon zastavit.

Kritický prosinec Kloppův tým ustál bravurně, všechno vyhrál. V lize tratil naposledy na začátku listopadu za remízu na Arsenalu, který v minulém kole doma rozprášil 5:1. Od začátku sezony ještě v domácí soutěži neprohrál a ve dvaceti zápasech dostal jen osm gólů.

Co vlastně Klopp během tří let změnil, že se dřív psychicky labilní Liverpool přeměnil na sebevědomý postrach Anglie?

Dá se říct, že všechno.

Na lavičku vnesl energii, na jakou nebyli fanoušci zvyklí. Často pod tribunami bláznivě poskakuje, pumpuje rukama, což někteří označují za přehnané divadlo. Jenže i kritici musí žasnout, jak svým elánem nakazil všechny okolo. Žije s týmem a často působí, že by nejraději vlétl na trávník, což také skutečně udělal, když emotivně slavil vítěznou trefu v derby s Evertonem.

„Pardon, už se to nebude opakovat,“kál se. „Naposledy jsem to udělal před čtrnácti lety a víckrát už se to nestane. Poučím se.“

Byla to jedna z mála chyb, kterých se Klopp od svého příchodu do Liverpoolu dopustil. Na Anfieldu tvoří fotbalové veledílo, k tomu baví hláškami a udivuje propracova­nými vychytávka­mi v tréninku.

Malý příklad: střelba se necvičí ze stoje, hráči musí předtím zvládnout nástrahy překážkové­ho běhu. Do balonu se tedy opírají ve chvíli, kdy jim buší srdce a tahají je svaly, jako by měli za sebou několik ostrých sprintů přes celé hřiště.

Tréninková cvičení mají co nejvíc připomínat zápasové situace, aby se hráči naučili bleskově rozhodovat pod tlakem času i soupeře.

A všimli jste si, že Liverpool přestal kolabovat v závěru? Ještě v minulé sezoně si Kloppův fyzicky náročný styl vybíral daň: tým často zápas skvěle začal, ale dohrával v křečích a přicházel o body.

S tím je konec. V létě na soustředěn­í ve francouzsk­ém Evianu Klopp hráče budil už před sedmou, aby v úmorném vedru stihli tři tréninky zaměřené hlavně na fyzičku.

Už se mu nechce prodlužova­t čekání na trofej: i když se pod ním Liverpool proměnil z tuctovky ve vyzývavou krasavici, na velký úspěch čeká. Přitom pár šancí už měl.

V první sezoně Klopp dovedl tým do finále Ligového poháru i Evropské ligy. Loni dokonce do finále Ligy mistrů, kde tým potopily hrozivé kiksy brankáře Kariuse.

Toho se kouč v létě zbavil a přesvědčil šéfy, aby do posil – včetně nového gólmana Alissona – investoval­i v přepočtu skoro pět miliard korun. Dnešní večer může znovu potvrdit, že to nebyly vyhozené peníze. A že Liverpool je na nejlepší cestě zpátky na trůn.

 ??  ?? Vlna energie Trenér Jürgen Klopp pumpuje energii do svých hráčů, diváků na Anfieldu i do celého Liverpoolu. Foto: Profimedia.cz
Vlna energie Trenér Jürgen Klopp pumpuje energii do svých hráčů, diváků na Anfieldu i do celého Liverpoolu. Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia