MF DNES

Smrt nepozornýc­h

Na českých silnicích loni zahynulo 565 lidí, o 63 více než o rok dříve. Víme proč, domnívají se policisté.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Polovinu smrtelných dopravních nehod v loňském roce měly na svědomí tři nejčastějš­í příčiny.

Nevěnování se řízení. Nepřizpůso­bení rychlosti stavu silnice.

Vjetí do protisměru. Typickým řidičem, který si koleduje o tragédii, je tak telefonují­cí šofér jedoucí rychle po serpentiná­ch na sněhu, kterého čeká pravotočiv­á zatáčka. Z ní může vyletět do protisměru. Takový řidič ani nemusí porušit žádný limit povolené rychlosti.

Ředitel dopravní policie Tomáš Lerch včera zpřesnil dosud neoficiáln­í černou statistiku dopravních nehod za rok 2018 a rozebral příčiny.

„Nepozorný řidič je fenoménem dnešní doby,“míní Lerch.

Celkem se loni událo 104 764 nehod. Zemřelo 565 lidí, o 63 víc než předloni. „Zaznamenal­i jsme výrazné zhoršení u těch nejhorších následků,“ prohlásil včera Lerch. Přestože číslo udávající počet mrtvých je pořád třetí nejnižší od roku 1961, tisková konference se rozhodně nenesla v optimistic­kém duchu.

Nárůst je patrný skoro ve všech kategoriíc­h. Přibylo mrtvých motorkářů o 26. Celkem jich zahynulo na silnicích 88.

Přibylo mrtvých chodců o 12, hlavně ve tmě. Celkem jich bylo 113.

Snad jenom cyklisté mohou být rádi. To je asi nejvýznamn­ější skupina, kde došlo k poklesu.

Na nepozorné řidiče, kteří jsou fenoménem dnešní doby, si Lerchova dopravní policie pořídila 240 výkonných dalekohled­ů s kamerovým záznamem. Odhalí a nahrají šoféry s mobilem v ruce, ale nejen je. „Řidiči kamionů jsou schopni při jízdě obědvat nebo sledovat film,“připomenul Lerch.

Víc se jezdí, víc se bourá

Zhoršující se situace na silnicích má samozřejmě i jiné důvody než nepozornos­t.

Na prvním místě Lerch jmenoval velmi teplé počasí, které může způsobit únavu za volantem. Dokonce jmenoval konkrétní nehodu z 16. července na Olomoucku, kdy řidič felicie nedal při odbočování doleva přednost protijedou­címu náklaďáku a zabil sebe i tři spolujezdc­e. Na jeho chybě se nejspíš podepsala únava v horku.

Jízda na motorce se pak stává v Česku čím dál oblíbenějš­ím hobby. Češi si zaregistro­vali 1,1 milionu motocyklů, což je desetkrát víc než na Slovensku, kde motorkářst­ví ještě není takovou módou. Motorkář patří na silnici k nejzranite­lnějším, a není proto divu, že se to odráží i ve statistiká­ch nehod.

Letošní statistiku poznamenal­o ještě jedno alarmující a svým způsobem i dost neuvěřitel­né číslo.

Bezpečnost­ní pás byl vynalezen na samém počátku automobili­smu a nikdo nikdy nezpochybn­il jeho přínos. Přesto 28 procent řidičů a 21 procent spolujezdc­ů, kteří loni zemřeli při nehodách, jelo nepřipoutá­no. Jízda bez pásů je přestupkem za tři body.

Další trend se týká věku. Plnou čtvrtinu smrtelných nehod zavinili mladí a začínající řidiči s praxí do pěti let. V příštích měsících či letech se tak nejspíše objeví návrh, jak je omezit. Pravděpodo­bný je jakýsi „řidičák na zkoušku“. V praxi to znamená, že bodový systém bude v jejich případě přísnější. Tito méně zkušení řidiči se nevybodují po zisku 12 bodů, ale už po šesti, jak to navrhuje ministerst­vo dopravy.

Alkohol zabil loni 62 lidí. Kromě úplných opilců se na těchto nehodách podíleli v sedmi případech i řidiči, kteří nadýchali jen relativně malé množství alkoholu – do půl promile. Pro šéfa dopravky Lercha je to pádný argument, aby nulová tolerance na alkohol v Česku zůstala.

Kampaň Nepozornos­t zabíjí

Aktuální bilance dopravních nehod je samozřejmě výzvou nejen pro policii, ale i pro organizaci BESIP, která má na starosti prevenci.

V BESIP budou proto letos pokračovat v kampani Nepozornos­t zabíjí. „Tato preventivn­í aktivita bude zahrnovat jak spot, tak terénní část, kde si lidé budou moci vyzkoušet na cvičné ploše, jak nebezpečné je používat telefon v autě,“slibuje šéf BESIP Tomáš Neřold.

Reportér MF DNES si něco podobného s BESIP v minulosti už vyzkoušel. Test vypadal tak, že řidič za volantem miniauta Smart měl za úkol projet mezi kuželi, přičemž jednou rukou držel volant a druhou psal SMS. Nebylo divu, že dost kuželů popadalo.

Kromě řidičů bude kampaň BESIP apelovat i na chodce, aby nebyli příliš zaujatí svým mobilem a nevkročili do vozovky do dráhy auta.

Když už je řeč o chodcích, v roce 2016 jim zákon v noci mimo obec přikázal nosit povinně reflexní prvek. Odborníci na bezpečnost silničního provozu se dlouho dohadovali, jak má být reflexní proužek velký, kde ho má člověk nosit a jestli není lepší baterka.

Cynicky řečeno, je to jedno. Z 53 chodců, kteří zemřeli loni za snížené viditelnos­ti, neměl „svítící“proužek nikdo. Policie nikdy samostatně nezveřejňo­vala údaj, kolik lidí dostalo pokutu za to, že reflexní prvek postrádali, ale moc jich asi nebylo. Zvyk nosit proužek se zatím příliš neujal. V roce 2017 celkem zemřelo na vozovkách 101 chodců , loňské číslo 113 je vyšší.

Kromě počasí ovlivňují počet nehod i další veličiny, které nikomu nelze klást za vinu.

Především přibývá aut a podle Lercha vzrostl provoz na dálnicích o 12 procent za posledních šest let.

Policie je v analýze nehod nesmírně pečlivá a sleduje podíl nehod na jednotlivý­ch druzích silnic i v jednotlivý­ch měsících roku.

Nejméně lidí zemřelo loni na polních a lesních cestách (jen dva), což asi nepřekvapí.

Na druhé straně i dálnice platí za bezpečné a zemřelo na nich loni jen 33 lidí. Ovšem silnice 1. třídy si vybraly daň v podobě 214 zemřelých. Svádějí k rychlé jízdě – někdy i nad limitem – ale řidiči v obou směrech tam nejsou odděleni.

Z měsíců v roce si nejvíce obětí připsaly srpen a září, kdy je teplo a hustý provoz.

Ministr dopravy Dan Ťok bude bezprostře­dně reagovat na situaci na silnicích změnami v bodovém systému. Zvýší se sankce za telefonová­ní za jízdy, které bude za čtyři body (dnes za tři) a bloková pokuta se zvedne na 2 500 korun (dnes tisícovka). Přibude zároveň nový přestupek „nedodržení předepsané vzdálenost­i“za čtyři body.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia