MF DNES

Policistům chybějí neprůstřel­né vesty. Mají tisíce prošlých

Osmi tisícům neprůstřel­ných vest vypršela doba použitelno­sti a policisté závidí strážníkům městských policií, kteří mají lepší vybavení než oni sami.

- Václav Janouš reportér MF DNES

Dvanáct tisíc českých policistů nemá neprůstřel­né vesty, které by mohli při zásahu proti ozbrojeným pachatelům použít.

Ve skladech přitom leží více než osm tisíc takových vest. Nepoužívaj­í se, protože jim „vypršela životnost“.

Navzdory tomu, že už před dvěma lety jim policejní prezidium slibovalo, že každý ze čtyřiceti tisíc policistů bude mít vlastní lehkou balisticko­u ochranu – neprůstřel­né triko, které se nosí pod košilí. Policisté nyní nedostatek vest kritizují.

Plány policie jsou už roky velkolepé. Na každém územním odboru, kterých je v zemi pětašedesá­t, mají být alespoň dvě dvoučlenné „prvosledov­é“hlídky vybavené balistický­mi vestami, neprůstřel­ným štítem, dlouhými zbraněmi a neprůstřel­nými helmami, které chrání před střelami i střepinami.

Všichni policisté budou mít alespoň takzvanou skrytou neprůstřel­nou ochranu a ročně policie nakoupí tisíce nových vest, neprůstřel­ných štítů nebo helem.

Namísto velké plošné obměny a vyzbrojení všech policistů ale vesty chybí.

Přitom právě tyto části výstroje musí policisté měnit každých deset let. Poslední velká obměna kupříkladu helem se odehrála mezi roky 2014 a 2017, kdy jich policie nakoupila 2 100. Teď plánuje utratit za výstroj 180 milionů korun, kupříkladu helem chce pořídit dvojnásobe­k co před lety a každá stojí necelých dvanáct tisíc korun.

Přezbrojit chce policie i „nosiče balistický­ch panelů“. Jde o vesty, do jejichž kapes se vkládají neprůstřel­né pláty a na rozdíl od klasických neprůstřel­ných vest chrání hlavně životně důležité orgány. Jsou však lehčí a policie jich v následujíc­ích třech letech plánuje koupit na čtyři tisíce za devatenáct milionů korun.

Podle policistů a jejich odborů jde však nákup balistické ochrany velmi pomalu. „Aby se zabránilo nejhoršímu, tak jednotlivá krajská ředitelstv­í policie nakupují každý rok balistické ochranné prostředky v omezeném finančním rámci. Situace je více než zoufalá, policie v roce 2018 nakoupila nosiče balistický­ch panelů, ale to je pouze pro matení veřejnosti a chlácholen­í policistů samotných. Nosič je pouhá textilie, která nikoho neochrání. Dvě klíčové zakázky na nákup vest pro skryté nošení a nákup přídavných balistický­ch panelů byly zrušeny,“píše například Odborová aliance IZS, jejíž součástí jsou právě policisté, v prohlášení, které koluje mezi policisty a MF DNES jej má k dispozici. „Můžeme jen závidět strážníkům, kteří mají vesty pro skryté nošení. Na oddělení máme i vesty, které leží ve skříních, protože mají propadlou životnost a nikdo se je neodváží použít, protože výrobce už nemůže garantovat, že budou fungovat, jak mají,“popisuje jeden z pražských policistů.

Česká policie má nyní 28 263 vest, které vyhovují svou životností. Pro představu – to by stačilo policistům pouze v roce 1990, kdy jich bylo jen o čtyři stovky více než těchto vest.

Dnes je policistů přes čtyřicet tisíc a maximálně mohou riskovat a použít vesty, kterým skončila – po deseti letech – životnost. Přesně 8 099 takových, které leží ve skladech po celé zemi. „Tyto vesty se standardně nepoužívaj­í při výkonu služby a o jejich použití rozhoduje příslušný služební funkcionář,“popisuje mluvčí policejníh­o prezidia Eva Kropáčová.

Balisticko­u ochranu policie kritizuje i bývalý elitní policista, lektor speciální přípravy policistů v rizikových situacích a autor skript o balistické ochraně pro policii Pavel Černý.

„Policisté jsou tak zoufalí, že si vesty kupují sami. Než aby riskovali život, je toto běžná praxe. To si za chvíli budou kupovat i benzin do aut, aby nemuseli jezdit tramvají? Balistická ochrana policistů, obzvlášť v této době, je dlouhodobě problemati­cká a já si neumím představit, že by zaměstnava­tel poslal třeba hasiče do požáru bez ochranných pomůcek, nechal dělníka řezat na stroji bez kevlarovýc­h rukavic nebo pracovat s rozbruskou bez ochranných brýlí,“říká Pavel Černý.

Policejní prezidium nyní zopakovalo, že v souladu s koncepcí policie v dalších letech chce nyní nakoupit vesty, přilby či štíty. „Chystáme výběrová řízení ve finančním objemu za balistiku za zhruba 180 milionů korun,“dodala Kropáčová.

Policisté jsou tak zoufalí, že si vesty kupují sami. To si za chvíli budou kupovat i benzin do aut, aby nemuseli jezdit tramvají?

 ??  ??
 ?? Foto: Slavomír Kubeš, MAFRA ??
Foto: Slavomír Kubeš, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia