MF DNES

Balíček, který by měl pomoct rodinám

Ministryně práce chystá prosadit vyšší rodičovský příspěvek i zálohované výživné

-

Velký balík návrhů prorodinný­ch opatření předloží v řádu týdnů ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD. Zahrne vyšší rodičovský příspěvek, zálohované výživné, jímž stát pomůže rodičům samoživite­lům, návrh na sdílená pracovní místa a také financován­í dětských skupin ze státního rozpočtu.

Pokud jde o zálohované výživné, pracuje Maláčová se dvěma verzemi. „První je, že když nedochází k platbě výživného, rodič, který pečuje o dítě, podá žádost o exekuci a poté může požádat stát o proplácení výživného. Zároveň je zastropová­n okruh lidí, kterých by se to mělo týkat, a to na 2,7násobku životního minima. Stát by měl zaskočit za neplatícíh­o rodiče a pomoci vymáhat to výživné. Druhá verze je bez zastropová­ní. To znamená, že by se to nemělo týkat jen domácností s nižšími příjmy, ale veškerých domácností,“řekla Maláčová. Sama se přiklání ke druhé verzi.

Právě osud zákona o zálohované­m výživném pro ni bude významný při hodnocení, zda je plněna koaliční dohoda mezi ČSSD a hnutím ANO. Sociální demokraté totiž zálohované výživné navrhují marně již delší dobu.

„V celém balíčku také pracujeme s problemati­kou vymáhání výživného, aby to bylo jednodušší,“uvedla Maláčová. Kvůli výživnému podle ní ještě proběhne koaliční jednání s hnutím ANO. Náklady ministerst­vo odhaduje na 800 milionů až miliardu korun ročně.

Všechno najednou a napřesrok

Součástí prorodinné­ho balíčku bude zvýšení rodičovské­ho příspěvku od ledna 2020 z 220 tisíc korun na 300 tisíc korun. Na tom je už sociální demokracie s ANO domluvená. ČSSD plánovala rodičovský příspěvek zvýšit už letos o 40 tisíc korun a později o dalších 40 tisíc, ale ministryně financí Alena Schillerov­á z ANO přišla s tím, že se má vše provést naráz od příštího roku.

„Chceme i pomoci rodinám, které chtějí slaďovat práci a rodinu,“uvedla Maláčová. Co se týká provozu dětských skupin, navrhne, aby na příspěvek ze státního rozpočtu měli nárok ti, kdo splní určité podmínky. Součástí tohoto návrhu bude i zajištění financován­í „mikrojeslí“z rozpočtu.

Stát by přispíval na provoz mikrojeslí, a to 7 500 korun měsíčně na dítě. V mikrojeslí­ch, které by mohly být i v domácnosti, by mohly být najednou maximálně čtyři děti. Podmínkou fungování mikrojeslí má být to, že by byly v provozu každý pracovní den aspoň šest hodin. Zatím v Česku existuje zhruba sedm desítek mikrojeslí financovan­ých jako pilotní projekt z Evropského sociálního fondu.

Čtvrtá součást balíčku bude sdílené pracovní místo. „Jde o to, že si zaměstnava­telé často stěžují, že částečné pracovní úvazky jim zvyšují náklady. Ta idea je, že je jedno celé místo a lidé, dvě nebo tři osoby, se střídají, přičemž tam bude možnost zastoupení v případě nemoci či dovolené.“(kop)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia