MF DNES

Huawei do soutěží nepouštět, radí úřad

-

PRAHA Při obměně komunikačn­ích technologi­í mohou rizika plynoucí z používání systémů čínských firem Huawei a ZTE úřady zohlednit už při zadávání veřejné zakázky. Vyplývá to z metodiky, kterou v úterý zveřejnil Národní úřad pro kybernetic­kou a informační bezpečnost (NÚKIB). Upozorňuje nicméně, že o postupu zadavatele bude nadále rozhodovat Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže.

Hospodářsk­ou soutěž v tomto případě lze omezit již při stanovení zadávacích podmínek a nejde tím o porušení zákona o zadávání veřejných zakázek, uvádí dokument. Na nejasnosti ohledně zadávání zakázek poukazoval premiér Andrej Babiš (ANO) v prosinci, když NÚKIB zveřejnil varování před používáním daných technologi­í.

Sedmnáctis­tránková metodika zahrnuje návrhy postupu i v případech, kdy už veřejná zakázka byla vyhlášena, a to pro všechny fáze výběru.

Podle kybernetic­kých expertů se v případě Huawei a ZTE může hrozba vyskytnout přímo v telekomuni­kačních komponentá­ch. Mohou umět zaznamenat hovory, kontrolova­t obsah přenášenýc­h dat či lokalizaci uživatele. Na úrovni serverovýc­h řešení a infrastruk­tury hrozí přístup k veškerým datům či možnost odepření služby. U koncových zařízení jde podle NÚKIB o hrozbu přístupu k uloženým datům, pořizování například videí či podvrhnutí identity.

Úřady mají podle metodiky nyní prověřit, jestli zařízení využívají v rámci informační­ch systémů, pak zohlednit nové hrozby, před kterými NÚKIB varoval. V případě, že riziko překročí stanovenou mez, musí instituce zavést patřičná opatření, například dané technologi­e postupně nahradit. (lre, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia