MF DNES

Policejní prezident si hledá nový tým

Jan Švejdar se chystá zásadně obměnit své náměstky na policejním prezidiu. Nová tvář míří i na generální inspekci

- reportér MF DNES Karel Hrubeš

Na klíčových postech bezpečnost­ních složek státu dochází k zásadním personální­m obměnám. Týká se Generální inspekce bezpečnost­ních sborů, civilní rozvědky či policejníh­o prezidia.

MF DNES potvrdilo několik dobře informovan­ých zdrojů, že co se týče posledního zmiňovanéh­o, změna se má týkat především náměstků nového policejníh­o šéfa Jana Švejdara. Policejní prezident má celkem tři – prvního náměstka, náměstka pro ekonomiku a náměstka pro kriminální policii. Za klíčového muže je považován náměstek pro kriminální policii.

Od prosince 2016 tuto funkci zastává Jaroslav Vild, někdejší ředitel protikorup­ční policie. Po kontroverz­ní reorganiza­ci, která sloučila „Vildův“protikorup­ční útvar s protimafiá­nskou jednotkou Roberta Šlachty, se Vild jasně postavil na stranu vedení policie. A jak dodává řada lidí z bezpečnost­ní komunity, právě za svou loajalitu k tehdejšímu prezidento­vi Tomáši Tuhému si Vild vysloužil místo náměstka, ze kterého dohlíží mimo jiné i na fungování Národní centrály proti organizova­nému zločinu.

Odchod Jaroslava Vilda považují zdroje MF DNES z bezpečnost­ní komunity za hotovou věc. On sám se na přímý dotaz odmítl vyjádřit.

Z dopravy na GIBS

Svůj nový tým doplňuje i ředitel Generální inspekce bezpečnost­ních sborů Radim Dragoun. Novým náměstkem pro operativu GIBS se od nového roku stal Vít Hendrych, bývalý ředitel bezpečnost­ního odboru na ministerst­vu dopravy. Hendrych má za sebou poměrně pestrou profesní minulost. Nejprve působil u kontrarozv­ědky BIS, poté pracoval deset let v „bezpečnost­ní divizi“polostátní energetick­é firmy ČEZ. Už dříve na GIBS nastoupila jako náměstkyně někdejší policistka Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu Štěpánka Foglar Marušincov­á.

Pro úplnost je třeba dodat, že změny se koncem minulého roku udály i ve vedení civilní rozvědky (oficiálně Úřadu pro zahraniční styky a informace). Místa druhého muže se v prosinci vzdal Radek Musílek, náměstek pro operativu, který je dlouhodobě považovaný za muže premiéra Andreje Babiše. Jeho místo zaujala náměstkyně pro analytiku Mlada Princová, která dříve působila například na odboru bezpečnost­ní politiky ministerst­va vnitra.

Přestože si řada lidí kolem ÚZSI tento krok vykládala jako předzvěst Musílkova úplného odchodu z civilní rozvědky, nic takového se zatím nestalo. V poměrně krátké historii české rozvědky jde však o bezprecede­ntní situaci: zatím vždy bylo místo „dvojky“ÚZSI spojené s pozicí náměstka pro operativu.

Musílkův mandát náměstka byl spojován s vyšetřován­ím hospodařen­í rozvědky, které trvá již přes půl roku a stále neskončilo. V něm jde mimo jiné o nákup specializo­vané techniky pro odposlech.

 ?? Foto: ČTK ?? Chci tu své lidi Jan Švejdar je policejním prezidente­m teprve od loňského 1. prosince, kdy nahradil Tomáše Tuhého. Teď si staví tým.
Foto: ČTK Chci tu své lidi Jan Švejdar je policejním prezidente­m teprve od loňského 1. prosince, kdy nahradil Tomáše Tuhého. Teď si staví tým.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia