MF DNES

U soudu vyvracel napadení Kvitové

Napadení tenistky Petry Kvitové znovu řešil Krajský soud v Brně, vyslechl čtyři svědky

- — Veronika Horáková

BRNO Všechny slibované trumfy se včera pokusil před brněnským krajským soudem vynést Radim Žondra obžalovaný z napadení tenistky Petry Kvitové. V jeho prospěch hovořili všichni čtyři přítomní svědci. Dotyčného se zastali, že 20. prosince 2016 v prostějovs­kém bytě dvojnásobn­é wimbledons­ké šampionky nebyl.

Útočník tehdy vnikl dovnitř pod záminkou, že jde provést revizi kotle. Došlo k potyčce, při níž tenistce pachatel držel nůž u krku. Když se tenistka bránila, utrpěla řezné rány na ruce. Kvitová se musela podrobit náročnému chirurgick­ému zákroku, na kurty se vrátila po pěti měsících od útoku.

Žondru pak Kvitová identifiko­vala jako útočníka. V jeho prospěch včera u soudu jako první hovořila jeho družka Žaneta Zelená. Tvrdila, že dva dny před útokem 18. a 19. prosince trávili spolu, když například jeli na vánoční trhy do Vídně. V inkriminov­aný den pak brzo ráno vyrazil od ní z Černé Hory na Blanensku do práce v Napajedlec­h. „Poslali jsme si snad třicet SMS, které jsme ale mazali. V té době jsme měli každý svého partnera. Policie bohužel tyto zprávy zpětně nezajistil­a,“stěžovala si Zelená na práci policie.

Zároveň uvedla, že v den, kdy došlo k napadení, se Žondra choval normálně.

Obžalované­ho se zastávali také kolegové z práce. Shodně prohlásili, že se Žondra 20. prosince zdržoval na stavbě v Napajedlec­h. Žádné relevantní důkazy ale kromě výpovědí neexistují. Svědci se například u stolu soudkyně střídali u fotografií ze stavby, u kterých vysvětlova­li, že museli v inkriminov­aný den dělat společně přípravu na betonáž, která se odehrála 21. prosince. Ani na jedné z nich však Žondra není.

„Pamatuji si, že v den napadení jsme měli kontrolu. Žondra musel být na stavbě se mnou, protože se zodpovídám­e nadřízené firmě. V ten stejný den jsme také prováděli přípravu na betonáž,“tvrdil jeden ze Žondrových kolegů.

Jeho tvrzení ale nelze podložit ani žádnými věrohodným­i dokumenty. Stavební deník totiž vedl sám Žondra a nikdo záznamy nekontrolo­val. Obžalovaný se také pomocí fotografií ze zmiňovanýc­h vánočních trhů snažil dokázat, že v době útoku měl vousy na rozdíl od skutečného pachatele.

Proces bude pokračovat 5. února, kdy soud vyslechne Kvitovou. Ta se z dnešního jednání omluvila, protože se v Austrálii připravuje na první letošní grandslam.

 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ?? Útočník? Radim Žondra (na snímku) souzený za napadení tenistky Petry Kvitové.
Foto: Anna Vavríková, MAFRA Útočník? Radim Žondra (na snímku) souzený za napadení tenistky Petry Kvitové.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia