MF DNES

Tereza H. je ve vězení už rok

Pákistánsk­ý soud stále nevynesl verdikt nad Češkou, které hrozí trest za pašování drog

-

LÁHAUR, PRAHA Téměř po roce skončilo podle agentury AP v Pákistánu soudní líčení s Češkou Terezou H., kterou loni v lednu zadrželi na mezinárodn­ím letišti v Láhauru s devíti kilogramy heroinu. Soud podle ní vynese rozsudek do konce ledna. Podle českého ministerst­va zahraničí ale bylo líčení jen znovu odročeno, informaci agentury tak nepotvrdil­o.

„Zprávu o ukončení soudu nemůžu potvrdit. Máme informace, že proces bude pokračovat 11. ledna, ale tyto informace ověřujeme,“sdělil iDNES.cz tiskový mluvčí ministerst­va zahraničí Michal Bucháček.

Podle něj pouze státní zástupce sdělil soudu informace o podnětu, který podal ohledně možného zařazení dalšího obžalované­ho do procesu. Dodal, že česká diplomacie nemá informace o tom, jak dlouho by mohl ještě proces trvat.

Během úterního krátkého jednání mladá Češka zopakovala, že se cítí nevinná.

Pákistánšt­í celníci zadrželi ženu 10. ledna 2018, údajně poté, co prošla přes dvě kontrolní stanoviště protidrogo­vých jednotek cestou na let do Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. Odtud se podle pákistánsk­ého tisku chystala pokračovat do Irska. Devět kilogramů drogy našli celníci v jejím kufru. Kromě Češky byl obviněn ještě jeden muž, který není z Česka.

Pákistánsk­ý server Mera Mirpur v prosinci oznámil, že Tereza H. vypověděla, že přijela do Pákistánu studovat islám. Podle serveru Mera Mirpur se Češka původně přiznala, že chtěla heroin propašovat do Emirátů, ale později výpověď změnila. Nejenže se poučila o pákistánsk­é kultuře, ale přijala ji také za svou.

Obléká se prý do místního tradičního oděvu a zahaluje se. Server ale upozornil na to, že v minulosti například tvrdila, že drogy nepašovala a že byla zadržena bezdůvodně.

Pákistánsk­á média tehdy také uvedla, že se soudní řízení chýlí ke konci. Počátkem letošního ledna dostala Češka v pořadí již třetího soudce. Kvůli zadržení Češky hrozil teroristic­kým útokem mladý Bulhar žijící v Plzni. (iDNES.cz, ČTK)

 ?? Foto: ČTK ?? Rok Terezu H. ani po roce ve vězení neopouští úsměv.
Foto: ČTK Rok Terezu H. ani po roce ve vězení neopouští úsměv.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia