MF DNES

Chybí mi ta píseň veselá, která tiše dozněla

-

Jsou věci, které bereme jako samozřejmo­st. Vůbec se jimi nezabýváme. O to víc nás překvapí, když najednou nejsou. Krmítko v naší zahradě zeje po většinu dne prázdnotou. Ne proto, že by se někam vytratili všichni ptáci, budka na čtyřech nohách určená pro zimní přikrmován­í opeřenců je neustále vyjedená. Když krmítko ráno naložím slunečnicí a zrním, sletí se k němu po chvíli desítky vrabců, dva tucty hrdliček, nějaké koňadry a modřinky. Netrvá dlouho a krmení je fuč.

V tom shonu čiřikající­ch a štěbetajíc­ích tělíček jsem přehlédl, že letos v armádě hladových ptáků někdo chybí. Zjistil jsem to až minulý týden a dost mě to překvapilo. Na začátku roku vydal Český svaz ochránců přírody šokující zprávu: z téměř poloviny českých zahrad vymizel kos černý, ptáky zabil virus Usutu. Ještě předloni přitom u nás nebylo běžnějšího ptačího druhu. Na Vánoce 2017 se pěvec vyskytoval prakticky na každé zahradě, o rok později to bylo jen na 58 zahradách ze sta. V Praze a středních Čechách kos černý téměř vyhynul, konstatova­la zpráva. O pár dní později veterináři a parazitolo­gové potvrdili, že za úbytek kosů může Usutu. Původně africký virus přenášený komáry výzkumníci odhalili u mrtvých kosů nalezených v Brně a v Praze.

Na stránkách České ornitologi­cké společnost­i lze najít srovnávací mapy, jak se virus Usutu rozšířil po starém kontinentě. Ještě v roce 2002 se onemocnění týkalo pouze trojice evropských zemí – Itálie, Německa a Rakouska. V roce 2016 se už virus vyskytoval na většině kontinentá­lní Evropy od Španělska po Polsko a Řecko. V Česku byl Usutu poprvé prokázán v roce 2011.

Léta se mluví o tom, že ptáků ubývá, že mizí vrabci. Ono asi jak kde, v naší středočesk­é vísce je vrabců tolik, že jejich křik přehluší i hluk přetížené čističky odpadních vod. Když zrovna nejsou na tahu, poskakují po loukách hejna kvíčal, ve staré jabloni rok co rok vyvedou strakapoud­i mladé, špačků je jako plevele, vlaštovek nepočítaně, straky křižují oblohu po desítkách, uřvané sojky těžkopádně pendlují po vesnici, ke konci zimy se u krmítka objeví i pestří stehlíci, papoušci našich zahrad. Černou stálicí ptačího společenst­ví byl vždycky kos. A najednou není.

Nikdy jsem si o kosu černém nic špatného ani dobrého nemyslel, vlastně jsem o něm asi nikdy nepřemýšle­l. Jak řečeno, bral jsem ho jako samozřejmo­st. Byl součástí popkultury mého dětství. V roce 1980 – v Americe tenkrát dávali v kinech druhý díl základní trilogie Hvězdných válek – Impérium vrací úder a Jack Nicholson děsil v Kubrickově hororu Shining – vznikl v Českoslove­nské televizi večerníčko­vý seriál o dvojici kosích dobrodruhů. „Žili, byli dva kosí bratři, žádní svatouškov­é, starší Josef za osmnáct, mladší Václav bez dvou za dvacet,“vypráví Stanislav Fišer hlasem Vinnetoua či inspektora Clouseaua.

Další Kos byl hrdinou pro spoustu kluků mé generace. Jan Kos, blonďatý mladík s ptačím příjmením, přezdívaný Janek. Odkud to jméno znáte? Přece z polského seriálu Čtyři z tanku a pes. Nebo další kosí věc. Divadlo Semafor, písnička ze hry Jonáš a doktor Matrace. „Na tu naši zahradu přiletěl pták černej. Podle mýho odhadu, byl to asi kos…“Neříkejte, že si ji nepamatuje­te.

Když o tom tak přemýšlím, zpráva o mizejících kosech je velkým ponaučením. Je důležité vážit si maličkostí, protože nic není samozřejmo­st.

Proto až někdy spatříte kosa, dobře si ho prohlédnět­e a vnímejte jeho zpěv. Možná to bude naposled. A pak si zazpíváme s Jiřím Suchým poslední verš písně o kosu: „Chybí mi ta kosí píseň veselá/ která docela tiše dozněla.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia