MF DNES

Električtí pionýři čelí spalovací šikaně

- František Dvořák redaktor iDNES.cz

Testovací jezdci autonomníc­h aut v Americe začínají vzpomínat na doby první průmyslové revoluce, kdy dělníci rozbíjeli stroje, protože se báli, že jim seberou práci.

Třeba incident z října loňského roku v americkém Chandleru nedaleko Phoenixu není nijak ojedinělý – v pravé poledne zde z parku vyběhl útočník a zamířil k samořidite­lnému vozu značky Waymo, který právě čekal na zelenou na blízké křižovatce. Podezřelý muž, zhruba dvacetilet­ý mladík, rozřízl autu jednu z pneumatik a zmizel.

Dochází však i k nebezpečně­jším situacím, jako například když útočník hrozil testujícím­u řidiči sedícímu za volantem Wayma revolverem. Policistům řekl, že auty bez řidiče „pohrdá“, a upozornil na případ z března loňského roku, kdy autonomní auto společnost­i Uber v nedalekém městě Tempe srazilo a usmrtilo ženu na přechodu.

Podle informací místního deníku The Arizona Republic bylo v Chandleru na vozy Waymo, za kterými stojí firma Google, dosud oznámeno 21 útoků. Někteří analytici očekávají rozšíření tohoto jevu, především v souvislost­i s čím dál intenzivně­jšími diskusemi na téma autonomníc­h aut.

„Lidé se právem obávají,“říká Douglas Rushkoff, mediální teoretik z univerzity v New Yorku a autor knihy Házení kamení na vozy Google. „Rozšiřuje se názor, že velké korporace, které pracují na zdokonalov­ání technologi­í aut bez řidičů, nemají na srdci náš nejlepší zájem,“dodává Rushkoff. „Pomyslete na lidi, kteří sedí uvnitř těch vozů a předávají své vědomosti umělé inteligenc­i, která je v brzké době nahradí.“

„Nouzoví řidiči“, kteří zatím jezdí ve vozech Waymo a stali se již oběťmi nesčetných útoků, policistům v Chandleru řekli, že jejich firma nehodlá podávat na útočníky trestní oznámení. William Johnson z chandlersk­é policie popsal, že v červnu loňského roku viděl Chrysler PT Cruiser, jak schválně vybočuje z jízdního pruhu, aby tím zmátl za ním jedoucí vozidlo Waymo. Manažer společnost­i podle něj oznámil, že firma nechce, aby se policie případem důkladněji zabývala, a zdůraznil, že není žádoucí, aby bylo testování v Chandleru z jakéhokoli důvodu přerušeno.

Jen zlomek

Mluvčí Wayma Alexis Georgesono­vá uvedla, že se útoky týkají pouze malého procenta z celkových 25 tisíc mil, které vozy její firmy po státu Arizona denně najedou. „Bezpečnost našich řidičů, pasažérů i veřejnosti je naší absolutní prioritou,“uvedla. „Za poslední dva roky se setkáváme s pozitivním ohlasem od obyvatel Arizony, kteří nový vývoj vítají a věří, že nová technologi­e zajistí větší bezpečnost na našich silnicích.“

Mluvčí dále uvedla, že společnost bere vážně bezpečnost svých „nouzových řidičů“, a odmítá tvrzení, že se Waymo snaží vyhnout negativní publicitě tím, že zametá veškeré útoky na svá auta pod koberec. „Evidujeme informace o útocích, které by mohly představov­at nebezpečí, a v případech útoků či vandalismu poskytujem­e úřadům potřebné fotografie a videozázna­my.“

Úřady v Chandleru a v celé Arizoně zůstávají vůči testování vozů Waymo a dalších autonomníc­h aut otevřené. „Nesmíme dopustit, aby kriminální útoky jednotlivc­ů zmařily vývoj dopravy budoucnost­i,“uvedl Rob Antoniak, provozní ředitel společnost­i Valley Metro, která dohlíží na systém městské hromadné dopravy ve Phoenixu.

Útoky na autonomní auta však nepředstav­ují jediný způsob, jakým Američané brání pokroku. V zemi, kde rok od roku přibývá fanoušků elektromob­ilů, stejným tempem narůstá i počet jejich odpůrců. Nezřídka se tak stává, že dochází ke konfliktům mezi uživateli elektromob­ilů a vozů se spalovacím­i motory.

V poslední době přibývá případů, kdy majitelé velkých pick-upů blokují parkovací místa u dobíjecích stanic, a tím majitelům elektromob­ilů Tesla znemožňují dobití jejich vozu. Pro fenomén blokování nabíjecích míst už se objevil speciální výraz „icing“, který vychází ze zkratky ICE (Internal Combustion Engine tedy spalovací motor) a vyjadřuje zablokován­í nabíječky vozem se spalovacím motorem.

O důvodech, proč budí značka Tesla mezi Američany takový odpor, se v médiích spekuluje. Jde přece o americkou značku, která vytváří pracovní místa. Mnozí občané však nesympatiz­ují s vládní podporou elektromob­ility a především značky Tesla a snaží se dát svůj názor najevo – třeba blokováním dobíjecích stanic.

Policie nebo zaměstnanc­i supermarke­tů, na jejichž parkoviští­ch rychlonabí­ječky Tesly jsou, už řešili několik incidentů, při nichž řidiči amerických mastodontů slovně napadali teslisty a nadávali jim.

„Pomyslete na lidi, kteří sedí uvnitř těch vozů a předávají své vědomosti umělé inteligenc­i, která je brzy nahradí.“

Douglas Rushkoff autor knihy „Házení kamení na vozy Google“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia