MF DNES

Školník zranil kladivem dvacet čínských školáků

-

PEKING Frustraci z toho, že mu ve škole nechtějí prodloužit pracovní smlouvu, si Číňan vybil na bezbrannýc­h žácích.

V amoku na ně na základní škole v Pekingu zaútočil kladivem. Nejméně dvacet školáků stačil poranit, než ho policisté zadrželi.

Tři školáci byli podle čínských úřadů zraněni vážně, nejsou ale přímo ohroženi na životě. Všechny zraněné děti byly převezeny do nemocnice.

Zadrženým je muž s příjmením Ťia, který pochází ze severočíns­ké provincie Chej-lung-ťiang. Ve škole pracoval jako údržbář a tento měsíc mu měla vypršet zaměstnane­cká smlouva.

Podle místních úřadů muže rozhořčilo, že mu smlouva nebyla prodloužen­a. Chopil se tedy kladiva, které běžně používal jako pracovní nástroj, a zaútočil na žáky během vyučování.

Podobné útoky se množí

Agentura Reuters k záležitost­i poznamenal­a, že v Číně jsou násilné zločiny ve srovnání s jinými zeměmi méně časté. V posledních letech se ale množí útoky nožem, sekerou či jinými chladnými zbraněmi, jejichž terčem jsou mnohdy děti, a to i předškolní.

Nejhorší bilanci obětí má v zemi rok 2010, kdy po útocích nožem nebo sekáčkem přišlo o život celkem dvacet dětí.

Pachateli podobných činů bývají převážně duševně narušení či frustrovan­í muži. Pokud jsou zadrženi a odsouzeni, nejčastěji končí na popravišti. (ČTK, AP)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia