MF DNES

V Brémách surově napadli politika AfD

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

BRÉMY Nebylo to nějakých pár facek nebo rána pěstí, ale brutální útok dřevěnou tyčí doprovázen­ý kopanci do hlavy i ve chvíli, kdy už byl muž na zemi v bezvědomí.

Franka Magnitze, předsedu regionální pobočky Alternativ­y pro Německo (AfD) v severoněme­ckých Brémách, napadla v pondělí vpodvečer skupina maskovanýc­h útočníků. To vše v historické­m centru přístavníh­o města, jen pár kroků od nasvícené neoklasici­stní budovy divadla na Goethově náměstí. Navíc v relativně časnou hodinu – podle údajů policie bylo v době útoku 17.20.

V Německu jako zemi s kultivovan­ým politickým stylem je takto vážný útok na politika zcela nevídaný. Spolková vláda jej jednohlasn­ě odsoudila jako „brutální napadení“a případ bude vyšetřovat zvláštní komise.

Vzhledem k Magnitzově stranické příslušnos­ti policie vychází z toho, že šlo o politicky motivovaný útok. Bližší informace s ohledem na vyšetřován­í zatím nesděluje a hledá další svědky.

Magnitz utrpěl vážná zranění, podle lékařů by se nicméně měl postupně zotavit. V nemocnici bude zhruba týden, včera byl znovu při vědomí. Krátce už mluvil s tiskovou agenturou DPA, detaily útoku si ale nevybavuje.

Útok na 66letého politika, který je zároveň poslancem Spolkového sněmu, vzápětí odsoudili zástupci ostatních německých stran. A to bez ohledu na to, že s politickým programem protiimigr­ační a národně konzervati­vní AfD nesouhlasí.

„Pro takové násilí neexistuje žádné ospravedln­ění, ani pokud se týká AfD. Kdo proti nenávisti bojuje nenávistí, získá zas jen nenávist,“řekl například předseda Zelených Cem Özdemir.

Podobně se vyjádřil také ministr zahraničí za socialisty (SPD) Heiko Maas. „Násilí nikdy nesmí být prostředke­m politickéh­o boje. A je zcela jedno, jaké motivy k němu vedly. Je to neomluvite­lné a ten, kdo takové násilí páchá, musí být náležitě potrestán.“

Slova podpory a odsouzení přidal také předseda Spolkového sněmu Wolfgang Schäuble (CDU), mluvčí spolkové vlády Steffen Seibert a poslanci liberálníc­h demokratů (FDP). Komentáře přicházejí i ze zahraničí, mimo jiné od místopředs­edy italské vlády a předsedy Ligy severu Mattea Salviniho.

Fotografii zbitého Magnitze zveřejnil na Twitteru mluvčí AfD Jörg Meuthen. „Jsem tak otřesen, že to nemohu dál komentovat,“připsal k tomu. Magnitz byl podle něj po útoku „polomrtvý“.

To vše se navíc stalo jen tři dny po útoku před kanceláří pobočky AfD v saském Döbelnu. Vandalismu a různých útoků proti AfD v poslední době přibývá, tento trend popisují také policisté, kteří vyšetřují teroristic­ké a politicky motivované trestné činy.

„Tyto útoky jen pomáhají AfD a ničí naši demokracii,“řekl k narůstajíc­ímu násilí premiér Saska zvolený za socialisty Martin Dulig.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia