MF DNES

Když není ani na oběd

V Praze ohrožuje příjmová chudoba více než 10 tisíc předškolák­ů a školáků. Oběd zdarma dostává jen část z nich.

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

PRAHA Jít po vyučování se spolužáky na oběd, popovídat si a pak vyrazit domů nebo třeba na sportovní kroužek je rituálem většiny školáků. Pro některé rodiny je ale oběd ve školní jídelně nedostupný luxus.

V současné době mají rodiny, které se nacházejí v nouzi, možnost získat pro své děti obědy zadarmo v Praze z několika zdrojů. Obědy pro zhruba devět set dětí platí ministerst­vo práce a sociálních věcí (MPSV) z Fondu evropské pomoci nejchudším osobám. Administrá­torem těchto dotací je magistrát.

Dalších několik stovek dětí v Praze obědvá díky ministerst­vu školství, které rozděluje peníze neziskovým organizací­m či nadacím, jež se touto problemati­kou zabývají. Největší podpořený projekt Obědy pro děti zajišťuje školní stravu pro zhruba 250 dětí. Soukromí podnikatel­é či městské části podporují rovněž některé školy.

Podle Českého statistick­ého úřadu příjmová chudoba ohrožuje zhruba 10 200 pražských dětí a dospívajíc­ích ve věku 3 až 18 let navštěvují­cích předškolní a školní zařízení. Kolik z nich se nestravuje ve škole ani doma, zůstává otázkou.

Děti mají lepší prospěch

Podle odborníků na vzdělávání mají obědy zdarma pro děti z nízkopříjm­ových skupin řadu pozitivníc­h dopadů. Mnozí experti tvrdí, že díky stravě zdarma se zlepšuje jejich školní docházka a dokážou se ve škole lépe soustředit. Nad tím oslovení ředitelé škol ale váhají. Největší přínos vidí spíše v tom, že děti lépe zapadnou do kolektivu, což se následně často promítne i do jejich školních výsledků.

„Tyto děti mají lepší prospěch, protože ve chvíli, kdy s ostatními dětmi tráví čas v jídelně, jdou s nimi i domů a mají pak se spolužáky lepší vztahy. A výuka je často skupinová, děti pracují ve dvojicích, a díky tomu se to spojení a kamarádstv­í hledá mnohem lépe,“popisuje Pavel Kopečný, ředitel školy Květnového vítězství na Praze 4, kde dostává obědy zdarma přibližně deset dětí z osmi set prostředni­ctvím projektu Obědy pro děti.

Rodiny v nouzi oslovili na zmíněné základní škole samotní třídní učitelé a učitelky. Podle Kopečného lze poznat, že rodina nemá na obědy, relativně snadno. Školák se často neúčastní společných výletů a akcí. Někdy se zase rodiče snaží dítě do jídelny posílat, ale vzniká jim postupně velký dluh.

A stejně postupují i na dalších pražských základních školách. „Podněty k obědům zdarma dávají třídní učitelé a mnohdy i samotní rodiče. Buď sami, nebo jejich známí, kteří vidí jejich náhlou tíseň. Například úmrtí v rodině, rozvod, ztráta zaměstnání a podobně,“líčí Daniel Kaiser, ředitel ZŠ Jižní IV na Spořilově, ve které se zdarma stravuje pět dětí.

V případě peněz od ministerst­va práce a sociálních věcí určují úřady

práce, kdo dostane obědy zdarma. A to podle toho, zda má rodina nárok na dávky v hmotné nouzi. Jak potvrdil úřad práce, rodiny mají o tuto formu pomoci zájem.

„Zákonní zástupci dětí odmítají tuto možnost podpory pouze v jednotlivý­ch případech,“popisuje Kateřina Beránková, mluvčí Úřadu práce. Ke konci listopadu 2018 bylo

v metropoli 2 354 dětí, které žily v rodinách, jež pobíraly příspěvky na živobytí. Všechny tyto děti ale dotace na obědy nedostával­y z různých důvodů.

Navíc je stávající systém ministerst­va pro ředitele škol složitý, protože jim neumožňuje pružně reagovat na situaci v rodinách svých žáků. Současné vedení pražského

magistrátu nyní hodlá program ministerst­va práce a sociálních věcí nahradit zvláštním fondem.

„Naše podmínky jsou daleko flexibilně­jší než MPSV, protože ministerst­vo vychází z údajů úřadů práce a ředitelé nedokážou říci dopředu, kolik dětí na obědy zdarma bude mít nárok,“vysvětluje radní Vít Šimral (Piráti), v jehož gesci je školství. Šimral vysvětlil, že v minulosti musel dokonce magistrát dotace vracet a ředitele to zatěžovalo zbytečnou administra­tivou.

Ozývají se i podnikatel­é

O problém hladových dětí v bohaté Praze se zajímají také soukromníc­i. V metropoli je cenová hladina vyšší než v jiných krajích a zaplatit dotovaný oběd může být velkou položkou i pro rodiny, které na příspěvky v hmotné nouzi nedosáhnou. „V uplynulých dvou letech jsme od úspěšných podnikatel­ů z okolí dostali nabídku na hrazení obědů pro děti ze sociálně slabé rodiny,“připomíná Jan Hovorka, ředitel Základní školy a mateřské školy Chodov.

A tématem bezplatnéh­o školního stravování se zabývá i vládní koalice, která je v této věci rozpolcená. ČSSD zamýšlela obědy zdarma bez výjimky pro všechny předškolák­y a školáky na prvním stupni. Hnutí ANO chce, aby zdarma obědy dostávaly děti z veřejných mateřských škol a základních škol z rodin, které pobírají dětské přídavky. Na finálním návrhu se ještě pracuje.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ??
Foto: František Vlček, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia