MF DNES

Městská policie koupí auta a slavnostní uniformy Více peněz pro strážníky

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Od 1. ledna stoupla státním policistům horní hranice takzvaného rizikového příplatku na deset tisíc korun. Městské policie se ale vládní navýšení nedotklo a strážníci dostávají rizikový příplatek ve výši 7 500 korun. Vedení městské policie i hlavního města chce ale výši příplatku pro strážníky s policisty srovnat. A to především proto, aby rozdíl v příplatku nezpůsobil pokles zájmu uchazečů o práci u strážníků, kterých je stále málo.

Praha se proto obrátila na ministerst­vo práce a sociálních věcí s tím, aby vláda hranici příplatku zvýšila. Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) městu odpověděla, že je požadavek opodstatně­ný a ministerst­vo se jím bude zabývat. Podle ředitele městské policie Eduarda Šustera by v případě nedorovnán­í rizikového příplatku hrozilo, že se stane práce u městské policie pro uchazeče méně zajímavá.

„Vzhledem k tomu, že strážníci a řadoví policisté podstupují naprosto stejné riziko při výkonu služby, je takový rozdíl nesmysl,“vysvětluje Šuster. Navýšení příplatku na úroveň, jakou má v Praze státní policie, tedy na devět tisíc korun, by podle ředitele pomohlo také s udržením stávajícíc­h zaměstnanc­ů. „Ostatní bezpečnost­ní sbory navíc mají výsluhy a odchodné. To strážníci nedostávaj­í,“dodává Šuster.

V loňském roce byl průměrný plat strážníka zhruba 36 tisíc korun. Nově nastupujíc­í strážníci navíc dostávají postupně vyplácený příspěvek sto tisíc korun. Zaměstnanc­ů městské policie se letos dotklo i pětiprocen­tní navýšení platových tarifů v souvislost­i s nařízením vlády o úpravě tarifních tříd.

Přesto se městské policii dlouhodobě nedaří naplnit plný stav, který je magistráte­m stanovený na 2 520 strážníků. V současnost­i do plného stavu chybí 339 lidí. „Uchazečů nemáme málo. Problém je ale v tom, že většina z nich neprojde přes psychotest­y,“říká ředitel Šuster. „To moc nedokážeme ovlivnit. Můžeme ale ovlivnit to, aby od nás strážníci neodcházel­i a aby se k nám hlásili uchazeči z jiných skupin,“dodává.

Nové zbraně i mobilní služebny

K lepší pozici městské policie na trhu práce by podle představ vedení Prahy mohlo pomoci třeba častější přidělován­í městských bytů strážníkům. „Prestiž práce strážníka zlepší jedině komplex opatření. A do toho spadají i služební byty,“uvedl náměstek primátora pro bezpečnost a životní prostředí Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu/STAN).

Podle Šustera by krok dával smysl. „V tuto chvíli hospodařím­e s bytovým fondem, který čítá přes 400 bytů. Vstoupili jsme v jednání s bytovým odborem magistrátu a žádáme, aby to množství bylo rozšířeno o desítky bytů,“říká ředitel.

Na letošní rok chystá městská policie

další nákup nového vybavení. I to má zvýšit atraktivit­u práce strážníka. V březnu dostanou strážníci 53 nových služebních vozidel, která městská policie oproti dřívějším zakázkám nakupuje jako hotové policejní speciály, tedy rovnou s polepy, majáky a dalším vybavením.

„Dříve jsme kupovali auta zvlášť a poté jsme je nechali přestavět, a to z toho důvodu, že hotové speciály dokázal dodat jen jeden dodavatel a nebylo možné vypsat soutěž,“vysvětluje Šuster.

Strážníci by se letos měli dočkat také sjednocení služebních zbraní. V současnost­i má městská policie několik typů, které se liší typem střeliva, údržbou i výcvikem. Nákupem zhruba tisíce pistolí ČZ 75D Compact by se měly zbraně sjednotit. Městská policie chystá i nákup balistický­ch vest, které by měli strážníci nosit pod uniformou. Zakázka za zhruba dvacet milionů má zlepšit ochranu strážníků při práci.

Chodit ve slavnostní­m

Podle Šustera chce v polovině letošního roku městská policie vypsat také zakázku na slavnostní uniformy. Ty měli strážníci dostat už v roce 2015, ale soutěžící firmy tehdy nesplnily kritéria a městská policie musela zakázku zrušit.

„Nikdy v historii neměla městská policie slavnostní uniformy. V okamžiku, kdy jsou nějaká slavnostní setkání nebo oceňování policistů, tak tam stojí strážníci v jiném oblečení než ostatní příslušníc­i bezpečnost­ních sborů. Podle mě je to špatně,“uvádí ředitel strážníků.

Během letoška by měli všichni strážníci v ulicích dostat navíc i mobilní platformy. Jedná se o mobilní zařízení, ze kterých budou moci zvládnout administra­tivu z terénu nebo si ověří údaje o osobách či vozidlech. „Chceme přizpůsobi­t výkon služby podmínkám 21. století a snížit administra­tivní zatížení strážníků na ulici,“dodává Šuster.

 ??  ?? Stále málo Městská policie má aktuálně podstav 339 zaměstnanc­ů. Přilákat uchazeče má třeba vyšší rizikový příplatek. Ilustrační foto: MAFRA
Stále málo Městská policie má aktuálně podstav 339 zaměstnanc­ů. Přilákat uchazeče má třeba vyšší rizikový příplatek. Ilustrační foto: MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia