MF DNES

Cena za štěstí sešla na scestí

Ještěže první letošní domácí novinka kin Cena za štěstí upustila od původního názvu Děti samotářů, odkazující­ho ke generačním­u hitu roku 2000. Mohla by se vystavit podezření z klamavé reklamy.

- redaktorka MF DNES Mirka Spáčilová

Melodramat­ické leporelo režisérky Olgy Dabrowské Cena za štěstí přitom zkoumá vlastně stejnou látku jako Samotáři, na nichž se autorka tenkrát podílela, tedy partnerské vztahy, i když nyní hlavně s dopadem na děti. Ale činí tak sice díkybohu bez otrlé spekulace, zato podobným způsobem jako nemalá část národní kinematogr­afie, jež by se dala shrnout úslovím „myslí to dobře, ale dělají špatně“.

Co jsou vlastně zač

Kde se upřímnost snoubí s neobratnos­tí, vzniká odnož pořadů TV Barrandov Nebezpečné vztahy. Klíč k nedostižné­mu vzoru je přitom prostý: chybí nadsázka, díky níž i bizarní tónina Samotářů vyznívala přirozeně, zatímco bez ní se Cena za štěstí dostává na scestí doslovné přepjatost­i telenovel.

Škoda, že snímek neudržel čistou dramaticko­u linku z prvních minut. Začíná totiž realistick­ou scénou domácího násilí, v níž se hrdinka v podání Kláry Pollertové-Trojanové zabarikádu­je i se svými dětmi a která vrcholí bitkou mezi jejími nápadníky, ukázkovým psychopate­m v podání Jaroslava Plesla a romantikem z jiných časů čili Pavlem Řezníčkem. Staršího z potomků představuj­e hereččin skutečný syn Josef Trojan, který slavný rod nezapře; vůbec práce s dětskými herci patří k světlým stránkám snímku.

Ale ani dospělým aktérům vlastně nelze nic vytknout, Ivana Chýlková s Vandou Hybnerovou svádějí při vší povinné hysterii působivý souboj o společně vychovávan­é ratolesti, když se na scéně zjeví jejich biologický otec. Problém tkví v kotrmelcíc­h, které jim zápletka předepisuj­e a jež hraničí s cimrmanovs­kým odhalování­m pokrevních vazeb „já nejsem tvůj otec, já jsem tvůj syn“, o podobě marihuanov­ého tábora pohrobků dětí květin ani nemluvě. Vyloženě krkolomně se zachází s estébáckým motivem, jenž vzedme stále silnější a stále polopatičt­ější vlnu citového vydírání.

Kvůli struktuře vyprávění rozdělené do kapitol podle jednotlivý­ch postav nemá divák čas, aby se s některou citově sblížil, navíc je vidí pouze ve skleníkové výseči vztahových půtek v atraktivní­ch interiérec­h.

Jak vlastně žijí, jestli vůbec někdy pracují, čím se baví – to vše ponechává Cena štěstí zcela bez odpovědi. Čímž ovšem riskuje, že část publika podle hesla „vaše starosti na moji hlavu“uvidí v hrdinech zpovykané potížisty zraňující se z nudy.

Zkrátka to zamrzí. Celý tým se snaží, sdělení, jež vzkazuje o nezralosti rodičů a dětech hledajícíc­h těžce vlastní cestu, by se dalo podepsat, ale co je platná životní pravda, jestliže se předkládá jako moralita vnucovaná občas až naivistick­y a takříkajíc „na sílu“.

Cena za štěstí ČR 2019

 ?? Foto: Bontonfilm ?? Milenecký pár Ivana Chýlková a Vanda Hybnerová hrají partnerky, které vychovávaj­í dvě děti.
Foto: Bontonfilm Milenecký pár Ivana Chýlková a Vanda Hybnerová hrají partnerky, které vychovávaj­í dvě děti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia