MF DNES

The Silver Spoons hrají i bez stříbrné lžičky v puse

- Redaktor MF DNES

Václav Hnátek

PRAHA Mladá kapela The Silver Spoons v prosinci vydala singl He’s Got My Money Now, ve kterém líčí strastipln­ou cestu muzikantů. Spolupraco­vala na něm s producente­m Dannym Saberem, který pracoval i s Rolling Stones nebo Davidem Bowiem. A navzdory tomu, že jde o indie rockovou nahrávku, uspěla i v hitparádě Evropy 2.

Jejich hudba se dostala k Saberovi shodou okolností. Zaujala jej natolik, že kapelu vyzval k nahrávání v Los Angeles. „Mysleli jsme, že budeme točit v Praze, ale jakmile jsme měli potvrzené pozvání, nešlo ho odmítnou. Třeba se to už nikdy znova nestane,“líčí zpěvák Augustin Dunn. „Otevřelo nám to oči. Vše se tam dělá strašně profesioná­lně. Nic takového, že by se chvíli hrálo a pak se šlo na pivo. Normální práce od devíti do večera,“líčí klávesista Dimitrije Maksimović. „Týden před námi ve studiu točil Kendrick Lamar, vybavení neskutečné. Byl tam pán, který se staral o kabely a nosil kávu, a pak jsem zjistil, že byl dokonce nominovaný na cenu Emmy. Což je důkaz toho, že práce nikdy nepřestává.“

Genzer s velbloudem

Maksimović se stará v kapele také o management, takže když došlo na výpravný klip s hercem Richardem Genzerem a velbloudem, který na poslední chvíli ve scénáři vystřídal plánovanéh­o lva, odstonal to. „Za mořem jsme pochopili, že musíme makat a jít dál. Ten klip byl nákladný a práce bylo jako na kostele. V jednu chvíli jsem zkolaboval a tři týdny musel zůstat doma,“říká.

Klip je vlastně parodie – právě velbloudem si hudebníci trochu utahují z loňského účastníka Eurovize Mikolase Josefa. „On má potřebu sedět na nějakém zvířeti snad v každém klipu. Jenže u toho vypadá strašně sexy, tak jsme Augustina posadili v protisměru,“vysvětluje.

„Když lidi na YouTube píšou, že ten zpěvákův tanec jim strašně vadí, to byl účel!“směje se Dunn. „Když se to někomu nelíbí, je to naprosto v pořádku.“

Dunn je mimochodem potomek britských šlechticů, o čemž ovšem nerad mluví. „Můj táta je v čele skoro tisícileté­ho šlechtické­ho rodu, já sám titul nemám. Ale když to někomu řeknu, tak si hned myslí, že jsem mocný a bohatý. Romantická je akorát naše historie. Rodiče se přestěhova­li do Loun a já tu žiju odmalička,“popisuje.

Z toho vznikl i název kapely – průpovídka o stříbrné lžičce v puse totiž existuje s drobnou obměnou i v angličtině.

Sbírání zkušeností

The Silver Spoons si zakládají na tom, že jsou živá kapela, na koncertech sbírají zkušenosti i od zahraniční­ch kolegů. Vyzkoušeli si roli předskokan­ů s nizozemský­mi rockery Kensington nebo finalistou britského X Factoru Danylem Johnsonem.

„I díky tomu, že Augustin je rodilý mluvčí, jsme si s Kensington strašně padli do oka, protože jsme si mohli normálně povídat. Strávili jsme hodiny v backstage a dávali nám rady,“říká Maksimović. „Třeba neztrácet čas zbytečnými detaily, jestli klávesy v nějaké pasáži mají být takové, nebo jiné. Protože publikum to neřeší a nepozná,“vzpomíná Dunn. „A na to jsme v posledním roce hodně mysleli.“

 ?? Foto: Ondřej Vibes ?? Na začátku kariéry Kapela The Silver Spoons – Augustin Dunn je na snímku druhý zprava, Dimitrije Maksimović sedí dole v podřepu.
Foto: Ondřej Vibes Na začátku kariéry Kapela The Silver Spoons – Augustin Dunn je na snímku druhý zprava, Dimitrije Maksimović sedí dole v podřepu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia