MF DNES

Zakletá Austrálie

Proč Petru Kvitovou trápí v oblíbené zemi bídné výsledky

- Karel Knap tenisový reportér MF DNES

Vtenisovém kotli zvaném Laver Arena zuřivě bublalo napětí. Petra Kvitová se prala v semifinále Australian Open s Mariou Šarapovovo­u, ve třetím setu za stavu 4:4 vedla při Rusčině podání 30–0.

Zdálo se, že triumf je blízko, podobně jako posun na pozici světové jedničky. Jenže pak kurážná soupeřka vytasila své nejlepší servisy a returny a závěr partie ovládla.

Jedenadvac­etiletou Češku porážka zdrtila. A to ještě netušila, že právě začala její vleklá australská mizerie. Od ledna 2012 v pěti ročnících melbournsk­ého grandslamu nastřádala chabá čtyři vítězství.

Při obou startech na přípravné akci v Brisbane vypadla ve druhém kole. V Sydney si na další obvyklé prověrce před Australian Open před čtyřmi lety dokráčela pro titul (ve finále přetlačila Karolínu Plíškovou), jinak ovšem ani tam nezářila.

Celková australská bilance Kvitové v daném období (14–10) je na její poměry chatrná. Lehce ji vyžehlila posledním utkáním – v úterý proti běloruské mašině Aryně Sabalenkov­é. Výsledek 6:1, 7:5 je povzbuzují­cí. Vždyť ji strmě stoupající slečna, kterou by s její osvalenou postavou jistě najali jako vyhazovačk­u v jakémkoliv nočním podniku, naposledy zdolala na US Open.

PK: Byla jsem úplně vyřízená

Běloruska do Sydney přiletěla hned po zisku titulu v čínském Šen-čenu, takže si v novém prostředí teprve zvykala. Kvitová využila vhodnou příležitos­t uzemnit sebevědomo­u sokyni a náležitě se naladit na další mače.

„Ona na konci hodně tlačila. Jsem šťastná, že jsem to zvládla,“řekla v rozhovoru na kurtu. „Je skvělé se vracet na místo, které mám ráda.“

Neoblíbila si pouze Sydney, nýbrž celou létem rozzářenou Austrálii a její vesměs přívětivé obyvatele. O to podivnější je, že se jí na přátelském území tak nedaří.

Proč? Několikrát ji při přesunu na jižní polokouli skolily zdravotní potíže. V úvodech grandslamů pravidelně zápolí s trémou a sžíravou touhou po úspěchu. Rozjezdy do sezony mívá vláčnější.

Vždyť ani letos nezačala zrovna excelentně. V Brisbane přemohla Američanku Collinsovo­u, načež podlehla Estonce Kontaveito­vé.

A tak od pořadatelů přijala volnou kartu do Sydney, aby před Australian Open posbírala potřebné zápasové zkušenosti, v čemž naštěstí může pokračovat. Po ranařce Sabalenkov­é narazí na stylově naprosto odlišnou Sie Šu-wej z Tchaj-wanu.

Aby v Melbourne uťala nevábnou sérii nezdarů, potřebuje především být fit. I proto na úvodní tiskovce v Brisbane několikrát spokojeně opakovala, že je zdravá a svěží. Ve druhé polovině roku 2018 totiž postrádala tělesnou i duševní energii.

„Chvílemi jsem byla úplně vyřízená,“pronesla. „Ztratila jsem pár kilo. Chyběla mi stoprocent­ní koncentrac­e. Nabitá první půlka sezony mě prostě vyčerpala, na což letos musím myslet při plánování turnajovéh­o programu a zařadit do něj víc přestávek.“

Soud nejde vyhnat z hlavy

Po pěti trofejích posbíranýc­h od února do června až příliš štíhlá slečna postupně vadla. Finále Fed Cupu prostonala a prožila ho jen jako fanynka a roztleskáv­ačka.

Po něm naštěstí nastal čas na kurýrování, odpočinek a potřebný trénink v Dubaji a Praze.

„Příprava se povedla parádně. Ještě líp než loni,“pochvaluje si její kondiční trenér David Vydra.

„Soustředěn­í klaplo dokonale,“přikyvuje Kvitová. „Potěšilo mě, co všechno jsem zvládla.“

Osmadvacet­iletá levačka se tak opět zařadí do širšího okruhu favoritek melbournsk­ého klání.

V současnost­i přitom mohla být v Česku, kde zatím probíhá soud s mužem obžalovaný­m z útoku na ni v prosinci 2016 v Prostějově. Již dříve trestaný Radim Žondra tvrdí, že proces je vykonstruo­vaný a že Kvitovou viděl leda v televizi. Jeho obhajoba si vyžádala, aby se tenistka osobně dostavila na hlavní líčení. „Petra nabídla, že australsko­u šňůru vynechá a v lednu bude vypovídat. Po dohodě se soudem tak ale učiní začátkem února po návratu domů,“řekl její tiskový mluvčí Karel Tejkal. „Jít k soudu není pro nikoho příjemná věc, Petra se však k záležitost­i staví čelem a ráda by už tuto životní etapu uzavřela.“

Není pochyb, že hrůzyplné vzpomínky, jež opět rozvířilo květnové dopadení podezřeléh­o, Kvitové v kariéře neprospíva­jí. Kromě tradiční trémy, chorob a nabuzených rivalek často zápolí také s nimi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia