MF DNES

USA tiše snížily status EU

Trumpova vláda tiše změnila status mise Evropské unie v USA

- Milan Vodička redaktor MF DNES

WASHINGTON Kdyby na začátku prosince neměl pohřeb prezident George Bush, myslel by si velvyslane­c Evropské unie ve Spojených státech ještě nějakou dobu, že je pořád stejně důležitý jako jiní velvyslanc­i, třeba Kapverd, Surinamu nebo ostrovů Samoa.

David O’Sullivan, tak se velvyslane­c jmenuje, už měl pár týdnů podezření, že se něco děje. Najednou jako by byl tak trochu nula, někam nebyl vůbec pozván.

A pak přišel pohřeb George Bushe, kde ho postavili až úplně na konec řady.

Když se diplomaté shromažďov­ali při jednom z obřadů, aby vzdali zesnulému úctu, byli velvyslanc­i řazeni podle doby, po kterou jsou v USA. Je to obvyklý postup, nejrovnějš­í a bez politickýc­h nástrah. Podle něj by měl být David O’Sullivan asi tak dvacátý až třicátý, protože je ve funkci od roku 2014.

„Byl ale povolán jako úplně poslední,“řekl jeden evropský diplomat stanici Deutsche Welle, která zprávu přinesla. Před velvyslanc­em EU bylo všech více než 150 velvyslanc­ů, kteří ve Washington­u působí.

Následoval­o pár telefonátů, v nichž američtí úředníci organizují­cí pohřeb překvapený­m evropským diplomatům definitivn­ě potvrdili, že status zastoupení EU byl před časem snížen na úroveň mezinárodn­í organizace.

Je tedy formálně míň než jakákoliv země.

Postupně se ukázalo, že rozhodnutí degradovat zastoupení Evropské unie padlo někdy v říjnu nebo začátkem listopadu, jen o tom Američané tak nějak zapomněli informovat O’Sullivana a jeho lidi. Rozhodnutí americké vlády bylo přijato v Bruselu s nelibostí, uvádí Deutsche Welle. Když se evropští diplomaté dožadovali vysvětlení, dozvěděli se na americkém ministerst­vu zahraničí, že tak rozhodl šéf protokolu, protože si zřejmě myslel, že je to tak správné.

Podle zástupců zastoupení EU samozřejmě nejde o protokolár­ní záležitost, vidí za tím zřejmý politický motiv.

Faktem však je, že status zastoupení EU je nejasný. „V zemi, kde jsem působil, chodil například při kladení věnců velvyslane­c EU až za všemi ambasadory jednotlivý­ch států,“řekl MF DNES jeden český diplomat s rozsáhlými zkušenostm­i. „Kdyby totiž byl i velvyslane­c EU zařazen mezi ostatní velvyslanc­e, došlo by při zachování principu seniority k zajímavé věci. Mohl by se ocitnout výše než někteří zástupci evropských zemí, které jsou ovšem jakýmsi zřizovatel­em instituce, jež ho vyslala, a měli by tudíž být výš. Na to je diplomacie háklivá.“

EU má zastoupení v drtivé většině zemí světa, v čele stojí velvyslane­c. Status těchto misí byl či je v řadě zemí sporný.

Například v USA byl velvyslane­c Evropské unie povýšen na úroveň ambasadorů států až v září 2016, tedy za prezidenta Baracka Obamy. I tak tomu ale předcházel velmi dlouhý a složitý proces.

Problém je v tom, že pokud řekneme, že běžní velvyslanc­i jsou vysíláni hlavami příslušnýc­h států, pak velvyslanc­i EU formálně zastupují předsedu Evropské komise a evropského prezidenta. Tím však zastupují jen blok zemí, které si samy vytvořily komisi, aby hájila zájmy jejich organizace. A tyto země už své velvyslanc­e mají.

Proto se již dříve objevily názory, že velvyslane­c EU je vlastně někdo na úrovni velvyslanc­e například Africké unie či UNESCO, jakkoli má nesrovnate­lně větší vliv a stojí za ním obrovská politická a finanční síla Unie.

Při snížení úrovně mise EU v Americe však nešlo v první řadě o řešení tohoto protokolár­ního problému, odráží se v něm především napjaté vztahy mezi USA a EU.

 ??  ??
 ?? Foto: archiv ?? Přitvrzené partnerstv­í Mezi USA a EU přituhuje.
Foto: archiv Přitvrzené partnerstv­í Mezi USA a EU přituhuje.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia