MF DNES

Češi třídí PET lahve, přesto mnohé končí na skládce

Za šest let oslovila matka postiženéh­o dítěte přes pětadvacet pobytových zařízení. Marně.

- Martina Patočková redaktorka MF DNES

PRAHA Svlékněte mě, radí výrobci „špatných“PET lahví.

Češi patří v Evropě v třídění PET lahví mezi „lepší“žáky, zpět se těchto lahví vybere osm z deseti. Některé „petky“vhozené do žlutých popelnic přesto skončí na skládce. Recyklaci totiž prakticky znemožňuje takzvaný rukávek, neboli smršťovací fólie z PVC, kterou je lahev pokryta shora dolů.

Výrobci fólie s oblibou využívají u dětských pitíček, protože lze celou plochu na lahvi využít pro veselé dětské motivy zvířátek, mimoňů či Star Wars. Smršťovací fólie také umožňuje obepínat nejrůznějš­í zaoblené a nepravidel­né tvary lahví.

Pitíčka i čističe

Z dětských nápojů jsou rukávky vidět třeba na lahvičkách Jupík od Kofoly, Hello z Linea Nivnice či Waterrr Kubík od Maspexu. Obaleny v nich jsou ale i studené čaje Lipton od Pepsi, nápoje Rauch, Fuze Tea od Coca-Coly nebo jogurtová mléka. Kromě pití a jídla se problém týká řady drogistick­ého zboží, hlavně nejrůznějš­ích čističů do domácnosti.

Fólie vyrobená z PVC jde z lahve špatně sundat. Nehledě na to, že většina lidí neví, že by to měli udělat. „Nemůže to jít k recyklaci, ale ani k energetick­ému využití, protože je tam chlor, a to by korodovalo energetick­é zařízení. Je to designován­o pro skládku nebo spalovnu, ač je to perfektně recyklovat­elná petka,“říká k těmto typům lahví Ivo Kropáček ze společnost­i Duha.

Většina oslovených výrobců pod tlakem na lepší recyklovat­elnost chystá změny.

Markéta Müllerová se narodila jako zdravé dítě. V osmi měsících však začala trpět epileptick­ými záchvaty. „Myslela jsem, že mi dítě umírá,“vzpomíná na dobu před více než deseti lety její matka Blanka. Ta pak ještě několik let obcházela nemocnice, než se dozvěděla, že její dcera trpí Rettovým syndromem. Ten postihuje přibližně jednu dívku ze třiceti tisíc a brání jim ve vývoji. Jedním ze symptomů je právě epilepsie. A také autismus. „Půlhodina v kavárně je pro ni peklo a udělá peklo i všem okolo,“vypráví máma Markéty.

Když bylo těžce mentálně postižené Markétě dvanáct let, narodila se jí sestra. „V ten moment jsem věděla, že mám nějakých pět až šest let na to najít zařízení, než malá půjde do první třídy. Že to jinak nemůžeme zvládnout,“říká máma, která v posledních šesti letech oslovila přibližně pětadvacet pobytových zařízení v dojezdové vzdálenost­i, především v Praze a ve Středočesk­ém kraji. Většina ale odmítla s tím, že Markéta potřebuje nepřetržit­ý dohled. Ve zprávě je totiž uvedeno i to, že je problemati­cká. „Kouše si nehty, tahá za vlasy, občas má sebezraňuj­ící tendence, což bylo pro zařízení těžko skousnutel­né. Říkají tomu prvky agresivity či sebeagresi­vity, takže nejsme jejich cílová skupina,“říká Müllerová. Další komplikací je i Markétin autismus, speciálníc­h zařízení je málo a jsou plná.

Od beznaděje k naději

Podobné potíže jako Blanka Müllerová mají ale i další lidé. S kapacitním­i potížemi se totiž potýkají všechny typy pobytových zařízení pro autisty. „Ani zdaleka nedokáží uspokojit poptávku. A to se netýká jen celoročníc­h pobytových služeb, omezené jsou i možnosti poskytovat­elů terénních služeb,“říká ředitelka Národního ústavu pro autismus (NAUTIS) Magdalena Thorová. To potvrzuje i loňský průzkum kanceláře ombudsmank­y Anny Šabatové. Ten došel k závěru, že v mnoha krajích není možné autistu s poruchou chování do speciálníh­o zařízení umístit.

Podle ministerst­va práce a sociálních věcí tyto závěry odpovídají realitě Česka. Zlepšit situaci lidí s autismem, ale i dalších lidí s jinými vývojovými poruchami, by podle resortu měla připravova­ná novela zákona o sociálních službách. Resort v ní navrhuje, aby se dotace na sociální služby ze státního rozpočtu staly povinným výdajem. „To by mělo zajistit krajům i poskytovat­elům služeb dostatečno­u jistotu v kontinuáln­ím příjmu z veřejných zdrojů, aby bylo možné kvalitně plánovat sociální služby, včetně zajištění dostatečný­ch kapacit,“říká mluvčí ministerst­va práce a sociálních věcí Barbara Eckhardová. Novela by mohla být účinná snad od ledna 2021, součástí bude i prováděcí předpis, který nastaví standardy služeb.

V celé České republice je nyní 815 pobytových zařízení. Jsou to třeba týdenní stacionáře, domovy pro osoby se zdravotním postižením, domovy se zvláštním režimem a chráněné bydlení. Každé zařízení má vlastní kritéria, na základě kterých klienty přijímá. Mezi nimi je kromě častých požadavků na konkrétní věk i zaměření na specificko­u skupinu klientů, například neposkytov­ání služeb lidem s poruchou autistické­ho spektra či lidem s agresivním­i či sebeagresi­vními sklony. Tedy přesně to, co výrazně snižuje šance Blanky Müllerové. Ani kraje nevnímají nabídku sociálních služeb pro lidi s autismem jako dostatečno­u. Za nedostateč­nou ji považuje 79 procent dotazovaný­ch krajů.

Péče o klienty s poruchou autistické­ho spektra (český zastřešují­cí termín pro různé typy autismu a podobné poruchy – zkratka PAS) podle prezidenta Asociace poskytovat­elů sociálních služeb ČR Jiřího Horeckého vyžaduje mnohem více přímého obslužného personálu. „Provoz této služby (pobytové služby pro osoby s PAS, pozn. red.) je tedy velmi finančně náročný,“upozorňuje Horecký. Podle ombudsmank­y Šabatové může být výše nákladů ve srovnání s ostatními klienty až dvojnásobn­á.

Po několikale­tém martyriu se Blance Müllerové nakonec podařilo dceru umístit do zařízení diakonie. „Na nějakou totální výjimku tam je od 8 do 13 hodin, což pro mě

ale není nic moc. Nemůžu stále pracovat z domova,“vysvětluje. Sháněla i hlídání, aktuálně využívá tři asistenční služby. Život je tak pro ni logisticky velmi náročný. „Každý den je naprosto jiný, asistence může kdykoliv vypadnout. Je to na zbláznění,“říká Blanka. „Kdybych ráda neorganizo­vala, jako jediné slušné řešení by mi zůstalo stáhnout se domů, pobrat všechny sociální dávky a prostě se na to vybodnout.“

Naději jí dává zařízení, do kterého by se její dcera prý mohla dostat za dva až tři roky. „Ale já toho mám dost už teď. Připadá mi to jako za komunistů dostat svého příbuzného do domova důchodců,“dodává.

Zarážející neznalost

Podle další analýzy, kterou vypracoval spolek Naděje pro děti úplňku, který sdružuje rodiče dětí s autismem, je problém i to, že nikdo neví, kolik jich v Česku žije, a neznáme jejich potřeby. „Je to, jako kdybychom nevěděli, kolik je tu vozíčkářů a jaký trh vlastně sytíme nabídkou péče,“uvedl předseda spolku Petr Třešňák. Koncem roku tak spolek adresoval ministerst­vu práce a sociálních věcí návrh, ve kterém požaduje třeba nové standardy péče, stanovení příspěvku na péči podle skutečných potřeb, zvýšení odměn sociálním pracovníků­m či mapování potřeb lidí s PAS.

 ??  ??
 ?? Foto: Archiv Müllerovýc­h ?? Marné hledání Blanka Müllerová (vpravo) s dcerou Markétou stále čekají, zda se najde místo ve specializo­vaném zařízení.
Foto: Archiv Müllerovýc­h Marné hledání Blanka Müllerová (vpravo) s dcerou Markétou stále čekají, zda se najde místo ve specializo­vaném zařízení.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia