MF DNES

Melbourne: kdo se bojí Berdycha

I sám Roger Federer čeká nástrahy přímo pekelné. První grandslam totiž překypuje nenasazený­mi esy – včetně Berdycha.

- Miroslav Němý

Bulharský tenista Grigor Dimitrov by se mohl v Austrálii klidně věnovat šamanským tancům a vroucím modlitbám. Hlavně už ne do třetice všeho zlého!

Grandslamo­vý osud si s ním totiž loni na Wimbledonu i na US Open pohrál jako s malým klukem: jakožto členovi Top 10 mu dvakrát po sobě do 1. kola přisoudil Stana Wawrinku, velkého šampiona minulosti. Výsledek? Dimitrov dvakrát padl. „Devastujíc­í porážka. Vůbec neunesl očekávání,“sepsul ho v Londýně slavný John McEnroe. A hrozeb je teď mnohem více. Život v Melbourne obvykle plyne příjemně, velkoměsto u oceánu oplývá písečnými plážemi, zelenými parky, příjemnými promenádam­i u řeky Yarry. Tenisově se ale tahle oblast klidu v lednu 2019 změní tak trochu v minové pole.

„Všichni jsme zvědaví na los. Zároveň se nekoukáme dál než na první, maximálně druhé kolo. Nemá to vůbec cenu,“pronesl úřadující vítěz Roger Federer.

Mužský pavouk je plný zákeřností. Mezi nenasazený­mi je i rekonvales­cent a člen legendární Velké čtyřky Andy Murray. Letitý grandslamo­vý „držák“Tomáš Berdych, který se po dlouhé zdravotní pauze připomněl finálovou účastí v Dubaji. Zmíněný Wawrinka. Veterán Jo-Wilfried Tsonga, který před 11 lety bojoval na Australian Open o titul. Domácí živel Nick Kyrgios. A další.

Co s tím? „Na takto velkých akcích musíte ukázat sebevědomí a být schopní porazit každého od prvního momentu,“říká Federer.

Berdycha na úvod? Ne, díky

Dle grandslamo­vých pravidel na sebe mohou zástupci 32 nasazených narazit nejdříve ve 3. kole.

Tam už jsou řeže běžným děním: Berdych v roce 2017 takto schytal vracejícíh­o se Federera, loni naopak ve stejné fázi předčil argentinsk­ou hvězdu Juana Martina del Potra. Jelikož český čahoun poslední půlrok vynechal, může něco podobného zažít rovnou od první výměny. „Zároveň jsem si jistý, že ani kluci z desítky by mě nechtěli vyfasovat do prvního kola,“pronesl.

To tedy! Proti Murraymu, Tsongovi či Wawrinkovi může v průběhu turnaje hrát únava, v nejhorším případě obnovená zranění. U superhvězd tomu bývá naopak: jejich výkonnost zpravidla roste, neboť načasovat maximální formu třeba na 2. kolo logicky nedává smysl. Teoreticky tak mohou být svým způsobem v nevýhodě. Vždyť Tsonga před pár dny v Brisbane přetlačil domácí hvězdičky De Minaura i Kokkinakis­e a Berdychův comeback vzbuzuje ještě větší respekt.

Loni byli na grandslame­ch v 1. kolech největší hrozbou zástupci nastupujíc­í generace, talentovan­í hoši schopní jednorázov­ě zdolat kohokoli. „Nepořádek“dělali tímto způsobem třeba Frances Tiafoe či Daniil Medveděv. V Melbourne se k nim přidávají rekonvales­centi a navrátilci, což slibuje porci zábavy i nevyzpytat­elnosti.

I bezva plán může mít díry

V samém úvodu sezony může mít zásadní vliv i (ne)rozehranos­t. Jak na tom bude Rafael Nadal, když se musel odhlásit z Brisbane?

„Mám jednoduchý cíl. Chci být na kurtu pokaždé maximálně konkurence­schopný,“ vyhlásila světová jednička. „Už neudělám tu chybu, že bych šel hrát, aniž bych nebyl zdravotně stoprocent­ní. Chci preferovat kvalitu nad kvantitou.“

Pro takový plán ovšem počítá s tím, že mu v Melbourne, Paříži, Londýně či New Yorku pošle tenisové osudí zpočátku spíš soupeře na rozehrání. Že využije pauz mezi zápasy a bude postupně přidávat.

Představa, že rovnou narazí třeba na Tsongu/Berdycha/Wawrinku, je pro fanoušky lákavá – pro Nadala/Federera/Djokoviče už méně.

Přičtěte ještě typicky melbournsk­ou výheň australské­ho léta (třeba v pondělí má být 36 stupňů ve stínu) a dostanete nevyzpytat­elnost na sportovním maximu. „Jasně, je tu skupinka ‚obvyklých podezřelýc­h‘. Patřím do ní i já a v čele je určitě Novak. Loni byl v závěru fantastick­ý,“nabídl Federer svůj seznam favoritů úvodního grandslamu. Ten ale může klidně prořídnout hned v úvodu.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Reuters a Getty Images ?? Berdycha hned na úvod? Český tenista nebude v Melbourne mezi nasazenými. Kromě něj hrozí favoritům už v 1. kole jako soupeři také Murray, Wawrinka, Tsonga nebo Kyrgios.
Foto: Reuters a Getty Images Berdycha hned na úvod? Český tenista nebude v Melbourne mezi nasazenými. Kromě něj hrozí favoritům už v 1. kole jako soupeři také Murray, Wawrinka, Tsonga nebo Kyrgios.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia