MF DNES

Koalice: Obědy zdarma jen pro chudé děti

-

PRAHA Školní oběd zdarma by měly dostávat jen děti z chudších rodin, nikoliv všichni školáci. Předběžně se na tom včera dohodli zástupci vládních stran ANO a ČSSD. Zatím však nenašli shodu na částce a termínu navýšení životního minima, které hraje důležitou roli u stanovení dávek. K debatě se vrátí po vyhodnocen­í vývoje počtu příjemců pomoci. Novinářům to po jednání koaliční rady řekl šéf poslanecké­ho klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) uvedla, že dohoda o obědech zdarma ještě není definitivn­í.

Navýšení životního minima prosazují sociální demokraté už teď od ledna. Podle návrhu ministryně by se mělo zvednout o 11 procent. Proti je ministerst­vo financí. Jeho šéfka Alena Schillerov­á (ANO) souhlasí s růstem až od ledna příštího roku.

ČSSD navrhla už dříve dávat obědy zdarma všem dětem z mateřských škol a prvního stupně základních škol. Podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) by však bezplatné stravování měli mít školáci z rodin pobírající­ch přídavky na děti, tedy s příjmem do 2,7násobku životního minima.

„Principiál­ně se shodujeme v tom, že by stát měl přispět na obědy v mateřských a základních školách dětem, které to potřebují,“uvedl Faltýnek. Podle Schillerov­é je Plagova varianta „nejvíc pravděpodo­bná“a nyní se hledá kompromis mezi návrhem sociálních demokratů a ANO.

K debatě o životním minimu by se vedení koalice mělo vrátit za pár měsíců po vyhodnocen­í počtu příjemců přídavků na děti. Zajímat je bude, zda jich neubývá. Maláčová v úterý řekla, že by se i kvůli zamýšleným školním obědům zdarma měla hranice příjmu rodin pro přídavky na dítě zvýšit. Na dávku i bezplatné stravování by měla podle jejího záměru dosáhnout větší skupina dětí, a to z domácností s příjmem do trojnásobk­u minima. Schillerov­á to označila za technikáli­i a technicky složité řešení. (ČTK)

Principiál­ně se shodujeme v tom, že by stát měl přispět na obědy v mateřských a základních školách dětem, které to potřebují.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia