MF DNES

Film a knihy: brexit se chytil v popkultuře

Premiérka Mayová se podle neoficiáln­ích informací snaží odložit datum odchodu z EU.

- Jana Šafaříková

LONDÝN „Každý ví, kdo vyhrál. Ale ne každý ví, jak.“Britský herec Benedict Cumberbatc­h se upřeně dívá do kamery.

Nemluví za sebe, ale jako představit­el hlavního stratéga kampaně Vote Leave, lobující za odchod Británie z Evropské unie.

Ano, i brexit už má své filmové zpracování. A ne ledajaké. Celovečern­í politické drama televizní stanice Channel 4 ve spolupráci s HBO ve dvou hodinách popisuje okolnosti posledních let, které Británii dovedly až k současnému stavu, jednou nohou ven z Evropy.

„Musíme pochopit, kdo jsou naši voliči a mluvit k jejich emocím. Musíme nabourat politický systém, samotnou strukturu politiky,“zní také ve filmu Brexit: The Uncivil War, volně přeloženo jako „neobčanská“, nebo nekorektní válka. Nechybí ani skandál kolem firmy Cambridge Analytica, která za pomoci nelegálně získaných dat uživatelů sociálních sítí manipulova­la jejich názory prostředni­ctvím zavádějící­ch nebo lživých reklam.

Zatímco britští poslanci včera začali několikade­nní jednání o tom, zda příští úterý schválí odchodovou dohodu Británie z EU, svou britskou premiéru měl film jen o dva dny dřív v pondělí.

Brexit jako brex-lit

Není to zdaleka jediný kulturní počin, který už brexit vyvolal. Vznikl také celovečern­í dokument a řada knih.

Pro ně se vžilo označení brex-lit, tedy brexitová literatura. Píší ji většinou britští spisovatel­é, a to v rozmanitýc­h žánrech. Ať už je to společensk­á satira z budoucnost­i, nejrůznějš­í dystopické vize i komplexní romány popisující stav současné společnost­i a příčiny, které vedly až k referendu o vystoupení Británie z Evropské unie. „Musíme se alespoň pokusit pochopit lidi, kteří mají opačné názory než my. Obávám se, že to neděláme dostatečně dobře,“popsal své motivy k napsání románu The Cut (Řez) spisovatel Anthony Cartwright.

Den Ú bude úterý

Britský parlament bude o odchodové dohodě hlasovat v úterý 15. ledna. Zda ji schválil nebo odmítl, se bude vědět v noci.

Británie opakovaně potvrzuje, že z EU vystoupí 29. března, kdy vyprší dvouletá lhůta po aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy. Zejména v posledních dnech se ale stále častěji objevují zprávy, že premiérka Mayová se v Bruselu snaží dohodnout odklad.

Pokud totiž příští týden poslanci odchodovou dohodu neschválí – a prozatím jich pro ni většina nakloněna není – nastane takzvaný tvrdý brexit. I britská vláda podle vlastních analýz očekává, že nastane mimo jiné chaos v britských přístavech a nepokoje na irské hranici.

Britská rádia napříč celou zemí už také na zadání vlády začala vysílat spoty varující Brity před důsledky tvrdého brexitu.

I proto před dvěma dny parlament přijal další opatření, které možnosti vlády odejít z EU bez dohody omezuje. K tomu, aby vláda mohla čerpat peníze z rozpočtu na zajištění rozsáhlé agendy spojené s minimaliza­cí následků tvrdého brexitu, totiž nově bude potřebovat souhlas poslanců. Je to další z mnoha porážek, které už Mayová od parlamentu utrpěla.

Výsledek tohoto hlasování byl velmi těsný, 303 ku 297. Podobně těsný může být výsledek hlasování o odchodové dohodě příští týden.

Britští komentátoř­i nicméně vidí zatím oficiálně nepotvrzen­é snahy Londýna o odklad data vystoupení z EU jako stále reálnější. Vláda tím podle nich bude chtít získat další čas na vyjednání nové dohody.

V Bruselu, kde evropští vyjednavač­i vtipkovali na účet často těžkopádný­ch a špatně připravený­ch britských delegací, z toho jistě budou mít radost.

 ?? Foto: archiv ?? Nekorektní boj Upoutávka na celovečern­í film o brexitu
Foto: archiv Nekorektní boj Upoutávka na celovečern­í film o brexitu
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia