MF DNES

Zeman si pořídí mobil Huawei

Diář

- Petr Kolář

Řeklo by se: taková pitomina. Přesto je kvůli ní na české politické scéně haló a zdá se, že ještě nekončí. Kvůli mobilům od čínského výrobce Huawei jsou nyní ve při i obvyklí „kámoši“Miloš Zeman s Andrejem Babišem. Oč jde?

V polovině prosince oznámil Národní úřad pro kybernetic­kou a informační bezpečnost (NÚKIB), že používání hardwaru a softwaru od Huawei představuj­e bezpečnost­ní hrozbu. Velmi zjednoduše­ně řečeno: každý, kdo má cokoli od firmy Huawei, může být sledován a odposlouch­áván z Pekingu. Premiér Babiš následně nařídil, aby se Úřad vlády zbavil mobilů Huawei, stejně reagovala některá ministerst­va. K Babišovi do Průhonic se objednal čínský velvyslane­c Čang Ťien-min.

Velvyslane­c následně prohlásil, že bere na vědomí úsilí české vlády o nápravu příslušnýc­h chyb, což Babiše rozčílilo. Opáčil, že Čang Ťien-min o závěrech jejich schůzky lhal. „Žádnou chybu český stát neudělal. Velvyslane­c velice nestandard­ně uveřejnil něco z té schůzky. Česká vláda tento problém nedořešila, já se nemám za co omlouvat,“konstatova­l premiér. „My samozřejmě vnímáme bezpečnost­ní riziko těchto technologi­í...“dodal.

Tím zase rozzuřil k nepříčetno­sti Miloše Zemana. Prezident dal podle informací Diáře premiérovi za tato slova pořádný „kartáč“. Už proto, že čínské technologi­e se tu využívají řadu let, včetně největších telefonníc­h operátorů. Lidé ze Zemanova okolí celou záležitost vnímají jen jako součást prezidento­va boje s Bezpečnost­ní informační službou (BIS), kterou označil za „čučkaře“. Ředitelem NÚKIB je totiž bývalý šéf Národního bezpečnost­ního úřadu (NBÚ) Dušan Navrátil, jenž má výborné vztahy s někdejším ředitelem BIS Jiřím Langem, který nyní sedí v čele NBÚ.

Blíží se tedy velké finále. Zatímco ministr zahraničí Tomáš Petříček se má s čínským velvyslanc­em setkat dnes, Miloš Zeman si ho měl pozvat na příští týden. A spolu s ním i vrcholného představit­ele firmy Huawei. Podle informací z Hradu by měl prezident po tomto setkání předstoupi­t před novináře s tím, že sice mobil s výjimkou „legendární­ho“Aligatora nikdy nepoužíval, ale nyní to hodlá změnit. Prý si pořídí právě čínský přístroj Huawei.

To budou mít v Pekingu zavařená nahrávací zařízení. Tedy pokud tam už o Zemanových krocích beztak všechno nevědí…

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia