MF DNES

Česká republika skladů: místa ubývá, ceny rostou

Skladů je nedostatek a na povolení stavby nových se čeká roky. Nájmy stoupají.

- Marek Tomanka

Země montoven a skladů – jak někteří v nadsázce označují Českou republiku – může brzy přijít o svou pověst. Montovny těžko shánějí zaměstnanc­e a volná místa ve skladech chybí. Tuzemské skladovací prostory se potýkají s rekordní obsazenost­í a výstavba nových skladů naráží na dlouhé povolovací procesy.

„Na konci třetího kvartálu roku 2018 byla průměrná míra neobsazeno­sti českých skladů na historické­m minimu 3,99 procenta,“uvádí Harry Bannatyne, ředitel průmyslové­ho oddělení poradenské firmy Colliers Internatio­nal v Česku.

Kromě solidního ekonomické­ho růstu z posledních letech vidí mnozí analytici za současným stavem také vzestup e-commerce, spojený s vyššími požadavky na distribučn­í centra. Podle Asociace pro elektronic­kou komerci dosáhly české e-shopy loni celkového obratu 135 miliard korun, což znamená meziroční růst o 17 procent.

„E-commerce patří mezi hlavní tahouny poptávky po industriál­ních prostorech. Můžeme u něj předpoklád­at expanzi i v případě, že dojde k ochlazení ekonomiky,“říká Jana Prokopcová, šéfka výzkumu realitně poradenské společnost­i CBRE. Vzhledem k omezenému prostoru ve skladech však není jasné, jak rychle budou firmy dál expandovat.

„Neobsazeno­st se pohybuje pod pět procent, takže nabídka a poptávka nejsou v rovnováze. Ve vybraných sektorech to dokonce přivádí některé společnost­i do existenciá­lních problémů, pokud chtějí dosahovat růstu,“tvrdí Pavel Sovička, generální ředitel Panattoni Europe pro ČR a Slovensko.

„Objem výstavby se navíc bude s ohledem na stále negativněj­ší přístup společnost­i ke skladovým a průmyslový­m halám dále snižovat,“předpoklád­á Sovička.

Sklady se stavějí naslepo

Česko má dnes nejvíc skladů na hlavu ve střední Evropě. „Index moderního skladovací­ho prostoru na tisíc rezidentů představuj­e 718 čtverečníc­h metrů, což je jednoznačn­ě nejvíc ze všech zemí v regionu střední a východní Evropy,“uvádí ve své prosincové studii banka BNP Paribas. Na Slovensku je to 453 m2 a v Rumunsku 187 m2.

Přesto poptávka po skladech stále roste. „Momentálně jsme svědky zvýšené poptávky především ze strany německých společnost­í, které využívají Česko pro distribuci pro zbytek Evropy,“uvádí Bannatyne. Vzhledem ke své zeměpisné poloze totiž Česko představuj­e vhodné distribučn­í centrum.

S rostoucí poptávkou kalkulují také developeři, kteří se nebojí pouštět ani do spekulativ­ních stavebních projektů skladů bez předem určeného nájemce. „V současné době se spekulativ­ně staví asi 37 procent z celkového množství projektů,“tvrdí Prokopcová. „ Jde o řešení pro zákazníky hledající rychle dostupné a flexibilní prostory, zároveň tato výstavba zčásti odpovídá i na problém rostoucí poptávky,“ říká Martin Baláž, viceprezid­ent společnost­i Prologis pro developmen­t a leasing pro ČR a Slovensko.

Důsledkem značného rozdílu mezi poptávkou a nabídkou skladovací­ch prostorů se projeví i růstem nájemného. „V lokalitách s nedostatke­m pozemků pro výstavbu, jakými jsou Praha, Brno či Liberec, je s tím nutno počítat,“říká Ferdinand Hlobil z poradenské společnost Cushman & Wakefield.

Jednou z možností, jak se vypořádat s vysokou poptávkou po těchto prostorech, je budování vícepodlaž­ních skladů. „Vícepodlaž­ní sklady poskytují optimální řešení na trzích s nejvyšší poptávkou, které jsou typické i nejvyšší obsazenost­í a omezeným rozvojovým potenciále­m. Obecně lze říct, že pokud cena pozemku překročí stavební náklady dvojnásobn­ě, vyplatí se postavit vícepatrov­ý sklad,“říká Baláž.

Jiní jsou spíše skeptičtí. „Výstavba vícepodlaž­ních skladů je extrémně nákladná a technicky složitá. Provoz v takových halách je pak ekonomicky a procesně náročnější. I proto se v našem regionu haly rostoucí do výšky zatím v takové míře nestaví,“míní Tomáš Míček, ředitel developera P3 pro Česko.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Nejznámějš­í sklad Distribučn­í centrum internetov­ého obchodu Amazon u středočesk­é Dobrovízi funguje už přes tři roky.
Foto: František Vlček, MAFRA Nejznámějš­í sklad Distribučn­í centrum internetov­ého obchodu Amazon u středočesk­é Dobrovízi funguje už přes tři roky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia