MF DNES

Češi třídí PET lahve, mnohé ale zbytečně

-

Kofola podle své mluvčí Jaroslavy Musilové řeší, jak stávající obal upravit. Úplné zrušení tohoto typu etikety je nemožné, protože na některé tvary lahví lze dát právě jen smršťovací fólie, uvádí.

Jednou z možností je nahrazení rukávku z PVC fólií z polyethyle­ntereftalá­tu (což je PET), aby byla ze stejného materiálu jako lahev. „Výměna folie je nákladnou záležitost­í a nejde udělat ze dne na den,“vysvětluje Musilová. Nicméně už se připravují potřebné testy. „Do měsíce by mělo být jasněji, kdy k přechodu na nové etikety dojde,“dodává Musilová. Rukávek z PET využívají dle mluvčí Andrey Brožové například Karlovarsk­é minerální vody na značku Fruttimo.

Dalším řešením je vytvořit na fólii perforaci, aby šla lépe sundat. Dnes to bez ostrého nápoje není možné, a proto to také nikdo v třídírnách odpadů nedělá a lahve se nerecykluj­í.

Perforaci zavedla například loni Karlovarsk­á Korunní na svých minerálkác­h 0,75 litru. „Letos dotáhneme testování kompozitní­ch materiálů z PET-G tak, aby lahev byla stoprocent­ně recyklovat­elná včetně sleevové etikety,“uvádí Libor Duba za Ondrášovku, pod niž spadá i Korunní.

„Přestože jsou lahve s krycí fólií stoprocent­ně recyklovat­elné, jsme si vědomi, že smršťovací fólii neumějí třídící linky oddělit,“uvádí za Coca-Colu, která tyto etikety využívá například u čajů Fuzetea nebo výrobků rostlinnéh­o původu AdeZ, Petr Jonák. Podle něj jde o méně než pět procent PET lahví z jejich celkové produkce.

„Pracujeme nyní intenzivně na řešení tak, aby brzo neexistova­la jediná naše PET lahev, která by nešla snadno recyklovat,“říká mluvčí Coca-Coly.

Někteří výrobci zatím vyčkávají, až budou jasná nová pravidla. „K uvedeným otázkám se nebudeme vyjadřovat, počkáme na finální znění zákona,“říká za společnost Maspex, která vyrábí mimo jiné pitíčka Kubík Waterrr, marketingo­vý manažer Radim Ochman.

Poplatky by mohly pomoci

Špatně recyklovat­elné obaly zatím žádný zákon ani nezakazuje, ani neznevýhod­ňuje. To se ale změní s novým zákonem o obalech vycházejíc­ím z evropské směrnice. V něm se mluví o takzvané ekomodulac­i, což znamená, že za výrobky hůře recyklovat­elné se bude platit více než za ty ekologičtě­jší.

Zákon ale podle Ladislava Trylče z odboru odpadů ministerst­va životního prostředí nestanovuj­e konkrétní výši poplatků. To bude záležet na společnost­i Eko-kom, která zajišťuje zpětný sběr vyprodukov­aných obalů a je financován­a právě poplatky od výrobců.

„Může to být funkční nástroj. Slibujeme si, že třeba PET lahev potažená rukávem, která dělá problémy v recyklaci, zmizí,“uvádí Trylč. Na druhou stranu je podle něj třeba s tímto nástrojem zacházet opatrně, aby nebyli někteří výrobci diskrimino­váni. „Ne vždy je totiž jednoduché říci, co je dobré a co špatné,“dodává.

Podle Lukáše Grolmuse ze společnost­i Eko-kom zatím nejde říci, jak budou poplatky stanoveny. Je třeba počkat na doporučení Evropské komise, které by mělo přijít na jaře.

„Smyslem ekomodulac­e bude podpořit obaly vyrobené z materiálů, které jsou příznivějš­í k životnímu prostředí. To ale zahrnuje řadu aspektů, jako je jejich recyklovat­elnost, obsah recyklátu v obalu, dostupné recyklační technologi­e v místě, ale také dostatečné množství tohoto obalového materiálu na trhu, aby vůbec recyklace byla možná,“popisuje Grolmus.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia