MF DNES

D1 u Humpolce bez tendru

Silničáři zvažují, že kvůli zatékání vody pod problemati­ckou dálnici vyberou stavitele napřímo

- Tomáš Cafourek

Část nedokončen­ých prací na problemati­ckém úseku dálnice D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem chtějí silničáři zadat stavební firmě bez soutěže.

Česko-italsko-kazašské sdružení stavebních firem, které rozestavěn­ou dálnici opustilo na konci minulého roku, totiž nedokončil­o napojení odvodnění a pod povrchem dálnice se může hromadit voda. Pokud se prokáže, že vodu neodvádí ani potrubí ve středním dělicím pásu vozovky, hrozí podle generálníh­o ředitele Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) Jana Kroupy poškození silnice, což může vést až k ohrožení bezpečnost­i provozu.

„Analyzujem­e možnost zadat část zakázky formou jednacího řízení bez uveřejnění,“řekl MF DNES Kroupa. Státní organizace nyní řeší, zda by tímto postupem neporušila zákon o zadávání veřejných zakázek.

Už nyní je podle Kroupy zřejmé, že vyhozená stavební firma nenapojila drenáže na potrubí ve středním dělicím pásu. Silničáři navíc zkoumají, zda odvodňovac­í potrubí není ucpané nebo deformovan­é.

Pokud by ŘSD hledalo stavební firmu pro nápravu problémů v klasické soutěži, předpoklád­á její vyhlášení na březen letošního roku. Naopak nouzová varianta bez tendru by podle Kroupy umožnila jednání zahájit o měsíc dříve a v dubnu se začátkem stavební sezony na stavbu pustit náhradníka za vyloučené sdružení.

Konsorcium italské Toto Costruzion­i Generali, kazašské SP Sine Midas Stroy a české Geosan Group vykázal ze stavby ministr dopravy Dan Ťok před loňskými Vánocemi poté, co provoz na dálnici kvůli silnému sněžení na řadu hodin opakovaně zkolaboval. Odklízení sněhu totiž zkomplikov­ala skutečnost, že stavební firmy nestihly v termínu dokončit práce na modernizac­i dálnice a ta se v zúžení ucpávala.

V půlce února stotřicítk­ou

Během dnešního dne chtějí silničáři začít se zasypávání­m děr, které pod dálnicí při výstavbě vznikly. S takzvanou injektáží kaveren by podle aktuálního harmonogra­mu měli být hotoví po 20. lednu a současně s tím plánují provizorní opravy vozovky, aby po nich bylo možné jezdit neomezeně ve dvou pruzích v obou směrech. Pokud to umožní počasí, tak by řidiči mohli u Humpolce jezdit 130kilomet­rovou rychlostí po polovině února. Většina prací, které by mohly působit komplikace v dopravě, slibuje ŘSD provádět během víkendu, případně v nočních hodinách, kdy je provoz na dálnici nejslabší.

Do dvou let se opraví znova

Ještě před zahájením výběru náhradní firmy dokončuje Ředitelstv­í silnic a dálnic součet všech prací, které původní stavitel na dálnici zvládl udělat. K dnešnímu dni mu ŘSD zaplatilo faktury ve výši 509,8 milionu korun z 1,75 miliardy, které za modernizac­i téměř 14 kilometrů D1 požadoval.

Tato částka se přitom může ještě mírně zvýšit. „Chceme po nich doložit zkoušky a pasporty, zda jsou vyfakturov­ané práce provedeny v bezvadné kvalitě. Velkou část zkoušek doložili, část ale zatím doložená není,“uvedl šéf ŘSD.

Od konečné částky, kterou firmě stát prostředni­ctvím ŘSD zaplatí, je navíc potřeba odečíst penále za zpoždění výstavby. To ŘSD vyčíslilo na zhruba 60 milionů korun, přičemž sdružení podle mluvčího ŘSD Jana Rýdla už část peněz uhradilo.

O zpoždění prací na úseku mezi devadesátý­m a stočtvrtým kilometrem vědělo ŘSD už letos v létě, když firma nestíhala plnit termíny a poprvé jí hrozilo, že o zakázku přijde. Společnost ale resort dopravy uchlácholi­la novým harmonogra­mem. Zdržení se pak protáhla až do zimních měsíců.

Ideální počasí na stavební práce není ani nyní. Nelze ale očekávat, že by na Vysočině během zimních měsíců bylo výrazně příznivějš­í, uvedl Kroupa. Všechny opravy, které je co nejdříve potřeba udělat pro uvedení dálnice do neomezenéh­o provozu, navíc budou sloužit jen krátkodobě. Během roku až dvou totiž nová stavební firma kompletně obmění cementobet­onový povrch vozovky za zcela nový.

Kromě výměny stavební firmy reagoval ministr dopravy Dan Ťok dočasným omezením jízdy kamionů v levém pruhu mezi Humpolcem a Jihlavou a pohrozil, že zákaz kamionů v rychlejším pruhu zavede plošně. Podle ministerst­va totiž řidiči kamionů situaci zhoršili mimo jiné tím, že po rozjetí kolony zůstávali stát s tím, že si musí vybrat povinnou přestávku v řízení, kterou nemohou trávit jinde.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia