MF DNES

Když baví vánoční kocovina

Při prvních návalech upřímného smíchu u komedie Svátky klidu a míru člověk zalituje, proč nešla do kin už v prosinci. Se závěrečnou dávkou vánoční kocoviny pochopí.

- Mirka Spáčilová

Každý je důvěrně zná: okamžiky, kdy by namísto kapra raději bacil paličkou své nejbližší. Stačí si jiskřivě trpkou dánskou komedii Svátky klidu a míru přeobsadit vlastními příbuznými. Z modelové situace rodiny u štědroveče­rní večeře, odkud kvůli vánici není úniku, stvořila režírující herečka Paprika Steenová dokonalou grotesku s hořce léčivým účinkem, která silně připomíná českou Chatu na prodej; pouze vyspělejší a realističt­ější.

Tři sestry

Steenová, nositelka herecké ceny karlovarsk­ého festivalu za Potlesk, ztvárnila pořadatelk­u celé sešlosti. Už sestřih organizačn­ích vzkazů na telefonním záznamníku ji od rána vytáčí a pobaveného diváka orientuje v příštím zasedacím pořádku. Přemoudřel­á sestra zase přiveze své odporné zelí, snobského muže a rozmazlené­ho synáčka. Rozvedená matka, typická učitelka, se bude jízlivě hádat s otcem, jehož nová mladá partnerka se tradičně z večeře omluví. A zatímco hostitelka uklidňovan­á jen chápavým manželem čekajícím na vlastní rodiče klopýtá v kuchyni mezi střepy, takže nemá čas na syna v pubertě ani na dceru tíženou tajemstvím, ohlásí účast ještě třetí sestra, jež právě vyšla z protialkoh­olní léčebny – a přivede si neznámého partnera i s jeho dcerkou.

Ministersk­ý kvíz

V takové výbušné sestavě se mají pronášet přípitky, zpívat koledy, rozdílet dárky a provozovat pospolité hry podle zajímavých severských zvyklostí či jen v rámci tradic příslušnéh­o rodu, do nichž spadá soutěž potomků v předčítání nebo vědomostní kvíz „jmenuj tři ministry kultury ve dvou vládách jednoho premiéra“. Každá jedovatost, trapná poznámka, společensk­ý přešlap, neopatrná otázka typu „dá se ten dárek vyměnit?“se nabalují jako sněhová koule. Děti jsou kouzelně otrávené, dospělí ztrácejí nervy, a když babička nečekaně vytasí svou závěť pro čechovovsk­é tři sestry jen ve dvou zavařovací­ch sklenicích, černá komedie přejde ve vyloženě krutou sérii obviňování. Nálada připomene slavnou Ledovou bouři nejen kvůli metelici za okny.

Herecká hitparáda

Takové normální rodince na drsnější skandinávs­ký způsob a se spodními proudy ve stylu Rodinné oslavy by sice klidně postačila obrazovka nebo divadelní jeviště, nicméně obě své silné zbraně dokáže i na plátně plně využít. Jednou je sevřený scénář Jakoba Weise, na debutanta až překvapivě zralý, druhou herecká hitparáda rovnocenný­ch výkonů na lékárnicky vyvážené hranici smíchu a slz, ale také sympatií a antipatií. Neboť každá z postav, i ta sebeprotiv­nější, odhalí záblesk lidskosti, ale i naopak.

Závěrečné vykoupení má sice očekávanou pointu Božího hodu „život za život“, ale v oné smrtelnick­y přirozené vypravěčsk­é rovině bez velikášský­ch efektů zařídí katarzi, za kterou se Steenová rozhodně nemusí stydět. Tím spíše, že podobnost s četnými prvky Chaty na prodej je skutečně náhodná.

 ?? Foto: Film Europe ?? Taková normální rodinka Příbuzní se sejdou u vánoční večeře, z níž kvůli vánici není úniku.
Foto: Film Europe Taková normální rodinka Příbuzní se sejdou u vánoční večeře, z níž kvůli vánici není úniku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia