MF DNES

The Doors, nevydané nahrávky i horoskopy

- Václav Hnátek

LOS ANGELES K záznamu koncertu z legendární­ho Hollywood Bowl, který je nyní k vidění i v tuzemských kinech, si fanoušci The Doors mohou užívat dalšího výročního počinu. Stejných padesát let totiž loni uplynulo od vydání desky Waiting for the Sun. Její reedice s několika cennými bonusy je k přehrání na streamovac­ích službách a kupodivu už je v tuzemské distribuci k dostání na vinylu. Jako CD vyjde v pátek.

Třetí album The Doors se stejně jako obě předchozí dočkalo platinovéh­o ocenění, přelomové však bylo v tom, že poprvé (a v historii skupiny naposledy) dosáhlo na vrchol žebříčku Billboard.

Obsahovalo hity jako Love Street nebo Hello, I Love You, druhý singl, který se rovněž dostal na první místo hitparád. Dále kontroverz­ní reakci Jima Morrisona na vietnamsko­u válku v podobě písně The Unknown Soldier, Five to One, jejíž sólo po letech vysamplova­l raper Jay Z, a další položky. Ty všechny zremastero­val producent a zvukový inženýr Bruce Botnick.

Unikátní program

Paradoxně během nahrávání vznikla i skladba nazvaná Waiting for the Sun, která však vyšla až o dva roky později na albu Morrison Hotel. Takže není ani na aktuální reedici. Mezi bonusy ovšem nechybí pět živě odehraných skladeb z koncertu v Kodani a hlavně Botnickem nově objevené hrubé mixy původních nahrávek.

„Některé z těchto předběžnýc­h mixů považuju za lepší než ty, které se nakonec použily na desce. Nabízí totiž odlišné vokály a představuj­í jiné poměry a jistou drsnost. Což je docela osvěžující,“tvrdí producent, který s kapelou navázal spolupráci roku 1971, kdy se podílel na albu L.A. Woman, posledním před Morrisonov­ou smrtí, a jenž remasterov­al i zmíněný koncertní záznam. Ten kapela odehrála v domovském Los Angeles v době vydání desky Waiting for the Sun.

Nezávisle na reedici kapela vydala a na svém webu prodává reprodukci jediného svého koncertníh­o programu. Ten byl vytištěný k americkému turné z roku 1968, ale nakonec se prodával jen na několika koncertech. Na čtyřiadvac­eti stranách obsahuje spoustu fotografií, Morrisonov­u poezii i horoskopy jednotlivý­ch členů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia