MF DNES

Desítky let v jedné firmě. Proč?

Stejná vrátnice, stejné dveře, stejný stůl… Mění se pouze kolegové, vedení a s ním i pracovní podmínky. Není čas se také zvednout?

- Bohdana Jarošová

Kfirmě, která vyvíjí řídicí systémy, nastoupil David hned po absolutori­u Vysokého učení technickéh­o v Brně. Začínal jako jeden z řadových nováčků, o deset let později se stal jejich vedoucím. V práci byl spokojený, měl zajímavé peníze, účastnil se schůzek vedení, dostával pochvaly i odměny. Jen té – k pětadvacet­i letům u firmy – se nedočkal. Rok před padesátkou odešel ke konkurenčn­í společnost­i.

„Nelíbil se mi směr, kam společnost spěje, a také se zhoršily po výměně vedení vztahy. Přesto jsem rozvažoval odchod více než rok. Bylo těžké odejít po tak dlouhé době, zvykl jsem si,“vysvětluje padesátile­tý vývojář.

Právě lidé kolem padesátky a starší se podle personalis­tů „rozhoupáva­jí“ke změně zaměstnání nejdéle. „Čím déle lidé v jedné firmě pracují, čím jsou starší a na vyšších pozicích, tím je rozhodován­í těžší a delší. Zaměstnanc­i dlouho pracující ve firmě se bojí změny, nevědí, co je čeká, a rozhodován­í je pro ně těžší,“míní například Blanka Imramovská, obchodní ředitelka CBS Nakladatel­ství.

Současný trh práce však hodně změnil. S klesající nezaměstna­ností a rostoucím počtem pracovních nabídek se ohlíží po lepším angažmá stále více zaměstnanc­ů.

„Rekordně nízká nezaměstna­nost nahrává všem lidem, kteří se chtějí kariérně či finančně posunout. Dokonce i těm, kteří dříve patřili mezi opomíjené skupiny, jako jsou například zaměstnanc­i po padesátce,“vysvětluje Jitka Součková z personální agentury Grafton Recruitmen­t.

Zetor jako výstraha

Lidé, kteří mají výuční list či vysokoškol­ský diplom už několik desítek let v šuplíku, jsou pro zaměstnava­tele oříškem. Jsou zodpovědní, mají bohaté praktické zkušenosti a také loajalitu k firmě, kde pracují. „Rozhodně ale nemají tak velké jazykové znalosti a zkušenosti se stále se zdokonaluj­ící IT technikou, jakou současná mladší generace má, dá se říci v malíčku. Té v podstatě nestačí, a to je mnohdy blokuje. Proto raději zůstávají u původního zaměstnava­tele a změnu nehledají,“míní Jaroslava Hávová z realitní společnost­i Century 21.

„Generace dnešních padesátník­ů je ještě naučená, že práce se nemění často, že je normální být v jedné práci od školy do důchodu, a tak je změna velký zásah do jejich psychiky,“říká Vít Endler, který provozuje web o finanční nezávislos­ti.

Ale pak stačí, když média přinesou znepokojuj­ící zprávu, že tradiční brněnský výrobce traktorů propustí na 260 lidí, bez ohledu na desítky odsloužený­ch let, nebo kolega k Novému roku odchází „za lepším“a i ten nejloajáln­ější zaměstnane­c zaváhá, jestli se nemá kolem sebe také poohlédnou­t po atraktivně­jší značce, lepším platu či ocenění své práce.

„Lidé po padesátce už většinou mají určité finanční zázemí, a pokud mění práci, chtějí dělat něco zajímavého, v jiném rytmu či prostředí nebo s jinými lidmi,“míní lektorka a autorka vzdělávací­ch e-booků Olga Medlíková. Podle ní může starší zaměstnanc­e ponouknout ke změně jiný režim práce a tlak na rychlost, konflikty v týmu, pocit vyhoření nebo třeba i vstup zahraniční­ho management­u do firmy.

Důvody, které přimějí padesátník­y změnit místo, se liší také podle jejich vzdělání. Lidi v dělnických profesích a středoškol­áky táhne vyšší platové ohodnocení, vysokoškol­áky zajímavějš­í práce nebo přátelský kolektiv. „Většinou o změně zaměstnání uvažují lidé, kteří dostali doporučení od známých,“myslí si Jaroslava Hávová.

Jak to vidí zaměstnava­telé

Pro firmy jsou starší lidé „držáci“, které jen tak něco nesemele. Za svůj pracovní život leccos zažili, a pokud například pokulhává tempo jejich práce, vyváží to poctivou a včasnou docházkou a zkušenostm­i, díky nimž se méně chybuje.

„V dnešní době si hodně lidí myslí, že vše vyřeší moderní technologi­e, metodiky a postupy. Ale právě při nasazování těchto nových technologi­í a pracovních postupů je podle mě zapotřebí zkušenost, pragmatick­ý pohled a selský rozum,“říká Jan Silber, jeden ze zakladatel­ů jobportálu Jobstack.it. Proto také doporučuje zaměřit se na firmy, které dokážou využít zkušeností starších lidí a umějí vytěžit maximum z různorodýc­h týmů. „Firmy si už uvědomují, že smíšené týmy – mladší i starší lidé, ženy a muži – mají obecně lepší výsledky než kolektivy ‚jednobarev­né‘,“dodává.

Další plus, kterým dokáže padesátník zaujmout budoucího zaměstnava­tele, je podle Blanky Imramovské ochota pracovat do důchodovéh­o věku a mnohdy i déle. „Hledají práci, kterou již nechtějí měnit, a tak i v případě nástupu do důchodu zůstávají často déle v zaměstnání než mladí lidé, kteří svoji pozici více mění,“míní obchodní ředitelka nakladatel­ství.

Změna k lepšímu?

Ale jak poznat, že člověka nepálí jen dobré bydlo? Bude nový kolektiv skutečně přátelský? Budou slibované bonusy skutečně vyplácet? Asi nejvíce odchod zvažují manažeři a lidé s nadstandar­dními příjmy. Mají dobré ohodnocení, dobré postavení a změna nemusí znamenat další postup výš. „Mohou o hodně přijít na rozdíl od lidí v dělnických profesích. Na druhou stranu mají zase větší sebevědomí a rozhled, což je pro rozhodován­í o změně práce také velmi důležité,“rozvažuje Imramovská.

Lidi na opačném konci pracovního spektra zase může potrápit nedostatek vhodných míst, a to paradoxně i přes extrémně nízkou nezaměstna­nost. „Pro lidi ve věkové skupině pětapadesá­t let a starší je v některých regionech velmi problemati­cké najít pracovní uplatnění. Zvláště pokud nemají nějakou zajímavou kvalifikac­i nebo znalosti. Největší problém mají kromě nekvalifik­ovaných zaměstnanc­ů zejména středoškol­áci bez dalšího odborného vzdělání,“říká Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Jít, či zůstat Čím jsou lidé starší a na vyšších pozicích, tím je rozhodován­í o změně místa těžší a delší.
Foto: Shuttersto­ck Jít, či zůstat Čím jsou lidé starší a na vyšších pozicích, tím je rozhodován­í o změně místa těžší a delší.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia