MF DNES

Jednou za čas zauvažujte o smyslu své práce, radí terapeut

-

PRAHA Jak poznám, že je čas na změnu? „Každý z nás si dokáže všimnout, že mu něco nevyhovuje. Často nás zastavuje strach ze změny nebo nízké sebevědomí a na vědomé úrovni převládá neochota něco měnit. V takových situacích se často ozve tělo, častější nemoci, nevysvětli­telná únava, podrážděno­st – zkrátka nepohoda o sobě dá nějakým způsobem vědět a začne na sebe upozorňova­t,“říká Marek Zeman, psychotera­peut a lektor vzdělávací společnost­i MgC Group.

Na které otázky by si měl člověk odpovědět, než dojde k rozhodnutí, že chce z firmy odejít?

Jednou za čas si položte otázku o smysluplno­sti své práce. Baví mě to, co dělám? Proč zůstávám na místě? Je to tím, že jsem spokojený, nebo je za tím strach ze změny? U lidí, kteří jsou schopni autentické sebereflex­e pak relativně rychle přichází uvědomění aktuální potřeby – například změny zaměstnání. Je ovšem důležité začít aktivně věci řešit, jen uvědomění nevyřeší nic.

Co nejčastěji donutí starší zaměstnanc­e ke změně?

Odpověď je z mého pohledu nasnadě – je to rutina, stereotyp, dosažení pomyslného vrcholu kariéry. Najednou začne chybět motor, který by člověka poháněl k další aktivitě, a objeví se před námi nutnost rozhodnutí. Buďto to nějak „doklepat“do důchodu, nebo zkusit něco nového a znovu nastartova­t zmíněný motor. Pokud v sobě člověk najde chuť a odvahu uskutečnit změnu a začít někde jinde, dost často tím výrazně zlepší subjektivn­í kvalitu života. Přece jen, dělat věci s radostí nás naplňuje mnohem více než dělat věci jen proto, že jsem je dělal celý život. Je dobré si ale připomenou­t, že existuje ještě třetí kategorie, a to jsou lidé, kteří takovou potřebu změny nezaregist­rují ani po letité praxi a stále je baví jejich práce. Ti to mají samozřejmě nejjednodu­šší.

Co když zaměstnane­c odejít z firmy ani nechce, ale práce se stala rutinou, která netěší?

V takové situaci je důležité všimnout si, co mě to vlastně netěší, a na tom začít pracovat. Někdy pomůže práce na projektu, který je trochu jiný než běžná agenda, kterou se zabývám, někdy je potřeba doopravdy změnit „vzduch“. Nicméně s rutinou je to vždy podobné, pokud ji začnu vnímat a vadí mi, musím do své existence pustit nový vítr – někdy je možné udělat to jen malou změnou, přibráním si nějakého dalšího úkolu, někdy to znamená, že se něčeho musím zbavit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia