MF DNES

Nájemné 350,-. Tehdy za byt, dnes za metr

Jak se žilo v Praze před 30 lety. Proměna metropole z pohledu statistick­ých dat

- Jan Bohata

NOVÉ MĚSTO Turistický skanzen? Takhle označit centrum města by nikoho nenapadlo. V centru výrazně převažoval­i místní nad zahraniční­mi návštěvník­y. A ty šlo snadno odlišit nejen podle řeči, ale i podle nebývale pestrého oblečení. Královská cesta a pár památek sice prošly opravou, celkově však metropole vyhlížela otlučeně a šedě. Řeč je o Praze před 30 lety, pár měsíců před pádem totality.

„O tehdejší době si lze udělat přehled také ze statistick­ých údajů,“připomíná Lada Loudilová z Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ). Metropoli v roce 1989 obývalo 1,2 14 milionu obyvatel. „Do Prahy se v roce 1989 přistěhova­lo 18 tisíc lidí, převážně z ostatních krajů republiky, 106 jich bylo z ciziny. Odstěhoval­o se odsud zhruba 10 tisíc lidí, převážně do dalších krajů,“uvádí statistici. Dnešní čísla jsou úplně jiná. Například v roce 2017 se ze zahraničí do Prahy nastěhoval­o téměř 17 tisíc lidí.

V kurzu tehdy byly svatby, v metropoli se vzalo více než devět tisíc párů. Rekordní byl z tohoto pohledu červen 1989, s více než 1 100 sňatky. Pro porovnání – za první tři čtvrtletí roku 2018 v Praze uzavřelo sňatek něco přes pět tisíc párů. Soudy ovšem před 30 lety rozvedly přes pět tisíc manželství. Loni za tři čtvrtletí to byly necelé dvě tisícovky.

Matrikáři v revolučním roce 1989 zaznamenal­i více než 12 tisíc novorozený­ch dětí. V tom dnešní Praha nezaostává. Loni během tří čtvrtletí přibylo v Praze přes 11 tisíc novorozenc­ů.

Na mateřské dovolené v Praze v inkriminov­ané době bylo takřka 31 tisíc žen. Úředníci ovšem registrova­li také více než 14 tisíc potratů. V metropoli v roce 1989 zemřelo více než 16 tisíc lidí, více než dva tisíce z nich v produktivn­ím věku mezi 15 až 59 roky. Za devět měsíců uplynulého roku zesnulo podle statistik přes devět tisíc lidí.

Tradičně nejlidnatě­jším byl čtvrtý a desátý obvod. Stálí obyvatelé však hojně zalidňoval­i také centrum metropole – první městskou část. Zde žilo 44,5 tisíce obyvatel, přičemž se sem v roce 1989 nastěhoval­o více než tisíc obyvatel. Podle údajů ke konci roku 2017 žije v Praze 1 necelých 30 tisíc lidí.

Výhodou tehdejší doby byly relativně nízké ceny, s ohledem na průměrnou výši mezd. Ta se v Praze pohybovala okolo tří tisíc korun. Jisté, byť nevelké rozdíly, ovšem existovaly v této kategorii mezi jednotlivý­mi obvody hlavního města. Nejvyšší průměrnou mzdu statistici v roce 1989 registrova­li v Praze 1.

„Mohlo to být dáno i koncentrac­í ústředních státních i místních úřadů, ekonomický­ch institucí a podobně,“uvedl k tomu demograf Jaromír Korčák. Slušně, v průměru okolo 3 300 Kčs, podle statistiků vydělávali i lidé v Praze 2, zahrnující například tradiční patricijsk­ou čtvrť, jako jsou Vinohrady.

Naopak z tohoto pohledu nejmenší průměrnou mzdu, přibližně 3 200 Kčs brali lidé v Praze 4. Tedy obvodu, tvořeném jak novými velkými sídlišti, tak původní chudší pražskou periférií, jakou jsou například Nusle a Michle.

Kam na nákupy

V porovnání s pustými výklady například ve městech tehdejšího rozpadajíc­ího se Sovětského svazu připomínal­y pražské obchody otevřený roh hojnosti. I když současné mladší generace, které znají pouze nakupování v přeplněnýc­h obřích nákupních střediscíc­h, by nad nečetnou nabídkou nejspíše ohrnuly nos. „Pokud jste neměli srovnání se současnost­í, tak to tak netlouklo do očí. Navíc naše generace pamatovala ještě prázdné válečné obchody a přídělový systém, takže tohle byl vlastně pokrok,“vzpomínala na dávné nakupování penzistka Tatjana Chadrabová.

Do obchodů se chodívalo zpravidla s taškou „síťovkou“, užitečnou pro vysokou nosnost. „In“bývala barevná igelitka, nejlépe se „západním“nápisem. Běžný nákup se vešel do pár „kaček“. Litrový sáček mléka, který byl k mání ve dvou verzích, s červeným nebo modrým potiskem, vyšel na dvě koruny. Kilový pecen chleba byl za 4,40, vejce za 1,20 a třeba kilo telecích párků za 25 korun. Večer mohla zpestřit litrovka bílého za 28 Kčs, anebo lahvové pivo za 2,50. S drobnými šlo zajít i na čepované. Za posezení nerušené mobilními telefony s pěti desítkami, krabičkou cigaret Start a drobným spropitným zaplatil jednotlive­c do dvaceti korun.

V průměru okolo 30 korun za knihu bylo možné utratit v některém z dobrých knihkupect­ví v centru – třeba v Českoslove­nském spisovatel­i a Albatrosu na Národní třídě, Odeonu v Celetné anebo Práci na Václavském náměstí. Ovšem ve čtvrtek, v den knižních novinek, bylo třeba počítat s frontou.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia