MF DNES

Město se chystá jmenovat nočního starostu

-

PRAHA Vedení hlavního města zamýšlí do konce ledna jmenovat takzvaného nočního starostu, který bude mít na starosti noční život v Praze. Zároveň bude jmenován také tým jeho spolupraco­vníků. Potvrdila to radní Hana Třeštíková (Praha Sobě).

Důvodem zřízení funkce jsou problémy s hlukem v centru města, který způsobují bary a restaurace a rovněž opilí lidé, zejména turisté. Zřízením nočního starosty se město inspiroval­o v zahraničí. „Ustavení nočního starosty neznamená boj s nočním životem. Chápu zároveň obyvatele v centru, že by rádi měli po 22.00 ticho, ale to je nereálný stav. My musíme vybalancov­at soukromý a veřejný zájem,“řekla Třeštíková.

Noční starosta a jeho tým budou sbírat informace od obyvatel, radnice první městské části, ale i firem a majitelů barů a restaurací. Zároveň bude v kontaktu s nočním starostou například v Amsterodam­u, kde tuto funkci v minulosti zřídili. Následně začne starosta se svým týmem navrhovat konkrétní kroky, které by město mohlo učinit.

Současné vedení města podle radní nechystá opatření typu takzvaného antikonfli­ktního týmu, který v minulém volebním období v ulicích centra napomínal hosty restaurací. Tým zřídila radnice Prahy 1. „Máme městskou policii a nebudeme suplovat její práci,“uvedla.

Město uvažuje také o pozici informační­ho ombudsmana, který by vyřizoval žádosti o informace v rámci svobodného přístupu k nim. Záměr měli pražští radní projednat v pondělí, ale rozhodnutí odložili.

Praha v minulosti měla například ombudsmana pro zeleň, který fungoval ještě za vlády někdejšího primátora Pavla Béma (ODS). Tehdy měl na starosti řešení podnětů obyvatel týkající se zeleně a úklidu. Funkce byla později zrušena. (ČTK)

 ?? Foto: M. Šula, MAFRA ?? Takhle už ne Antikonfli­ktní tým, jaký měla Praha 1, se už ve městě neobjeví.
Foto: M. Šula, MAFRA Takhle už ne Antikonfli­ktní tým, jaký měla Praha 1, se už ve městě neobjeví.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia