MF DNES

Zranění z Troji získají odškodné dříve

-

TROJA Magistrát uzavře s pojišťovno­u Kooperativ­a dohodu o spolupráci na odškodnění obětí pádu trojské lávky. Cílem je poskytnout zraněným peníze dříve, než skončí vyšetřován­í a bude znám viník.

Informace o dohodě na odškodnění vyplývá z dokumentu, který příští týden projednají pražští radní. Dohodu s pojišťovno­u prodiskutu­jí do konce ledna také zastupitel­é.

Lávka se zřítila 2. prosince 2017 a zraněni byli čtyři lidé, z toho dva vážně. Město loni každému ze zraněných dalo 50 tisíc korun. Příčina pádu stále není známa.

Aby mohlo město s pojišťovno­u dohodu uzavřít, musí zranění prohlásit, že plnění Kooperativ­y přijmou. Zároveň musí souhlasit, že pokud bude viníkem pádu lávky město, peníze od pojišťovny považují za plnění hlavního města. Rovněž se zavážou k tomu, že v případě, že bude odpovědný za pád lávky jiný subjekt než Technická správa komunikací (TSK) či Praha, budou s městem spolupraco­vat, aby Praha mohla vyplacené peníze po viníkovi vymáhat.

Druhou podmínkou uzavření dohody je, že s ní bude souhlasit Technická správa komunikací (TSK), která má v Praze mosty a komunikace na starosti.

V případě, že viníkem pádu nebude město ani TSK a pojišťovna nebude moci z objektivní­ch důvodů po viníkovi peníze vymáhat, bude podle dokumentu muset Praha vyplacené peníze pojišťovně vrátit.

Praha letos plánuje výstavbu provizorní lávky, která nahradí původní ve stejné trase a spojí přes řeku ulici Pod Havránkou v Troji s Císařským ostrovem. Sloužit bude pro chodce, cyklisty a budou po ní moci přejíždět v případě potřeby i záchranáři. Nyní na místě zajišťuje spojení mezi břehy přívoz. V budoucnu chce Praha vypsat architekto­nickou soutěž na finální podobu lávky, která má mít šířku šest až sedm metrů. (ČTK, rsr)

 ?? Foto: M. Šula, MAFRA ?? Tragický pád Lávka v Troji se zřítila v prosinci 2017. Zranili se při tom čtyři lidé. Stavbu provizorní lávky na stejném místě plánuje město začít stavět letos.
Foto: M. Šula, MAFRA Tragický pád Lávka v Troji se zřítila v prosinci 2017. Zranili se při tom čtyři lidé. Stavbu provizorní lávky na stejném místě plánuje město začít stavět letos.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia