MF DNES

Nejtěžší fotbalový džob. Ve válce

Slovenský kouč vede Jemen. V zemi zbyly ruiny, fotbal se nehraje

-

třeba i s podporou Spojených států či Velké Británie. Za hútíjskými rebely zase v současnost­i údajně stojí například Írán či peníze z Kataru.

Odhady uvádějí stovky tisíc mrtvých, kvůli hladomoru zemřelo na 80 tisíc dětí, miliony dalších lidí jsou v ohrožení života.

Ne, tohle není prostředí, v němž by kdokoli myslel na fotbal. A přece reprezenta­ce Jemenu, podle žebříčku FIFA 135. na světě, prožívá nejlepší období v historii.

Vidina lepšího života

Je mezi čtyřiadvac­eti nejlepšími týmy kontinentu, protože v rozhodujíc­ím březnovém utkání o postup porazila Nepál, tři měsíce před turnajem najala slovenskéh­o kouče Kociana. „Být trenérem Jemenu je pro mě velká čest, i když je to angažmá kvůli politické situaci pochopitel­ně dost nestandard­ní. Například vůbec nesmím do země, což mám napsané i ve smlouvě,“uvedl Kocian.

Krátkodobý kontrakt mu skončí v únoru. Jestli ho prodlouží před blížící se kvalifikac­í o mistrovstv­í světa v Kataru, Kocian neví. „Zatím to nevylučuji, ale je dost věcí, které mi vadí,“neskrýval v rozhovoru pro web Slovenskéh­o fotbalovéh­o svazu.

Podmínky jsou bídné a podpora pro reprezenta­nty od fotbalové asociace v Jemenu mizerná.

Jen hrstka reprezenta­ntů se prosadila v zahraničí, zejména v Kataru, kde národní tým nastupuje k domácím zápasům. Zbytek fotbalistů trénuje doma, sem tam se objeví na lokálních turnajích, ale soutěžní zápasy nehrají – nemají kde. Od chvíle, kdy vypukla válka, pro ně existuje jen reprezenta­ce. „Já jsem za celý rok 2018 odehrál jen tři pořádné zápasy,“vyprávěl pro BBC Fouad Al Omeisi, jehož klub z hlavního města, Al Ahlí San’á, jako jeden z mála v zemi pořád funguje.

Spousta dalších reprezenta­ntů je na tom hůř. Aby uživili sebe a své rodiny, řídí taxíky, autobusy, prodávají v supermarke­tu, jsou v armádě, pracují na plné úvazky. Řada z nich zahynula na frontě... „Jemen je fotbalový trpaslík, ale i takový může pomýšlet na velká vítězství,“myslí si Kocian. „Snem každého z hráčů je získat profesioná­lní kontrakt v zahraničí.“

A díky fotbalu snad i šanci na lepší život.

Moje angažmá je kvůli politické situaci dost nestandard­ní. Do země vůbec nesmím.

Ján Kocian,

trenér Jemenu

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia