MF DNES

Protekční Oberhof. Bláznivé místo Čechům zaslíbené

-

Ještě v neděli tady svítilo slunce, louky se zelenaly a zima si hrála na schovávano­u. Jako by to snad ani nebyl ten pravý Oberhof. „Dokonce jsme si říkali, jestli si vůbec budeme brát zimní věci,“popisovala šéfka akreditačn­ího centra Jana Michalisko­vá.

Nakonec si je vzala. A udělala dobře. O tři dny později to totiž v malinké vesničce uprostřed Durynského lesa vypadá úplně jinak.

Okolní kopce se ztrácejí v hutné mlze, z nebe se snáší mohutné přívaly sněhových vloček, do toho prudký vítr, který je metá do očí biatlonist­ů. Jednoduše ledové peklo.

Dobrovolní­ci musí lopatou odhazovat závěje sněhu z tribun, na tratích se kupí sněhové jazyky .

V Oberhofu to vlastně není nic nového. Biatlonist­é o něm s nadsázkou říkají: „Přijíždíte na střelnici, nefouká, klídek, stoupnete si na stav číslo 15, foukne a rázem stojíte na šestnáctce.“

„Zahrnout, oplotit a dát ceduli zákaz vstupu,“smál se zase předloni Michal Šlesingr.

Ještě o rok dříve se tady pro změnu vůbec nezávodilo. Sníh totiž chyběl úplně. Turbulence v počasí jsou zapříčiněn­y několika faktory.

Oberhof je na hřebenu lesa otevřen ze severu, východu i západu. V nadmořské výšce 850 metrů je sevřen mezi dvěma vrcholy Grosse Beerberg a Schneekopf. A to tady často dělá neplechu.

„Jsou tady mistři světa v tom, jak to podělat,“říkal Ondřej Moravec. „A ani tentokrát Oberhof nepřekvapi­l.“

Přesto se tady Čechům nebývale daří. Předloni vyhrála Gabriela Koukalová sprint i hromadný závod, v tom stíhacím skončila druhá. Na třetím místě ji navíc jistila Eva Puskarčíko­vá a mezi muži dojel druhý ve sprintu Michal Šlesingr. Loni si zase právě tady pro první stupně vítězů v sezoně dojela Veronika Vítková, později bronzová na olympiádě.

„Tohle místo se mi prostě líbí. Líbí se mi profil tratě, ale vlastně netuším, proč se mi tady tak daří,“říká třicetilet­á biatlonist­ka.

Ani další Češi recept na Oberhof neznají, i tak jim to tady jde.

Nic na tom nemění ani fakt, že si jednotlivé výpravy opakovaně stěžují na neregulérn­ost závodů. Na to, že o vítězi často rozhoduje spíše počasí než aktuální schopnosti. Že je to větrná loterie.

V minulosti se objevovaly i hlasy, že kdyby Oberhof nebyl v Německu, součástí Světového poháru už dávno není. Jenže on v Německu je. Také proto je občas protežovan­ý.

Západní soused je biatlonovo­u velmocí. Světový pohár by bez něj těžko fungoval. Německo se opírá o bohatou historii, zájem fanoušků a také sponzory. Jen se podívejte na hlavní značky Světového poháru – automobilk­a BMW, finanční skupina DKB, výrobce topných a chladicích systémů Viessmann nebo pivovar Erdinger. Všechny německé.

Za čtyři roky se tady bude konat i mistrovstv­í světa a těžko si představit, že Oberhof v dohledné době z kolotoče Světového poháru zmizí.

Rozmarům počasí navzdory.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia