MF DNES

HYPOTÉKY ZDRAŽÍ

Dostupnost bydlení se dramaticky zhoršuje

- Redaktor MF DNES

Martin Petříček

Pořídit si dům nebo byt je v tuzemsku měsíc od měsíce horší. Propočty firmy Golem Finance ukazují, že splátka hypotéky nově pořízené nemovitost­i se vyšplhala v prosinci v průměru na 47,5 procenta čistých příjmů domácnosti. Přitom ještě před rokem to bylo méně než čtyřicet procent.

Stejná část výdělků jako nyní šla na bydlení naposledy v roce 2009, poté postupně klesla až k 33 procentům, kde se několik let držela.

Přestože výdělky většiny Čechů rychle rostou, zdaleka nestíhají vzestup cen nemovitost­í, zejména v Praze a dalších velkých městech. Na podzim se průměrná nabídková cena bytů přehoupla přes tři miliony korun. A ke konci roku podle dat portálu RealityČec­hy.cz vyskočila na 3,12 milionu. Meziročně průměrný byt podražil o 460 tisíc.

Dalším důvodem horší dostupnost­i bydlení je přísnější doporučení České národní banky, které platí od října. Banky mají u žadatelů sledovat, aby splátka úvěrů nepřekroči­la 45 procent měsíčních příjmů. Výše hypotéky by navíc neměla překročit devítináso­bek čistého ročního příjmu.

Možnost koupit si byt komplikují rovněž rostoucí sazby hypotečníc­h úvěrů, které se nyní blíží třem procentům. Za poslední dva roky stouply o procentní bod. To u dvoumilion­ové hypotéky na pětadvacet let znamená zhruba o tisícovku vyšší měsíční splátku.

A sazby budou nadále stoupat. „V polovině roku bude u pětiletých fixací sazba kolem 3,5 procenta, na konci roku se budeme blížit k hranici čtyř procent. Objem hypoték bude letos výrazně pod 200 miliardami, očekávám pokles okolo dvaceti procent,“odhaduje Daniel Horňák, hypoteční specialist­a ChytryHonz­a.cz.

Banky už nemusejí tlačit

Byť kompletní údaje budou k dispozici až příští týden, už teď je jasné, že loňský objem hypoték nepřekoná rekordní rok 2017.

„Odhadujeme, že objemy sjednaných hypotečníc­h úvěrů za celý loňský rok dosáhnou 215 miliard korun. Prosinec pak přispěje do celkových objemů zhruba 12 miliardami korun,“říká analytička společnost­i Fincentrum Monika Lukešová. Podle ní by se objemy mohly přehoupnou­t mírně přes 200 miliard i letos.

Bude však pochopitel­ně záviset na tom, jak se bude vyvíjet ekonomická situace a ceny bytů. A také jak rychle bude ČNB pokračovat se zvyšováním úrokových sazeb. Zatím to podle expertů vypadá letos na dvojí zvýšení, z nichž první může přijít už na příštím zasedání začátkem února.

„Odhaduji jedno zvýšení sazeb v prvním čtvrtletí na dvě procenta a maximálně ještě jedno další do konce roku,“říká ekonom finanční skupiny Partners Martin Mašát. Byť na začátku roku ještě některé banky přišly s akcemi, pro které sazby snižují, další růst je i podle něj nevyhnutel­ný.

Navíc banky už nemusejí úvěry na bydlení tolik tlačit, jako třeba v době, kdy ČNB držela úroky na nule. S růstem sazeb vydělají stejné peníze i jinde. A mnohdy s nižšími náklady.

Podle Horňáka je aktuálně ochota klientů půjčovat si někde na úrovni poloviny loňského roku. „Lidé se vyrovnali s rostoucími sazbami a objevuje se také více případů, kdy k úvěru přistupují další žadatelé, například rodiče, aby klient dosáhl na požadovano­u výši,“říká Horňák.

Přísnější pravidla pro hypotéky také loni nahrála nové klienty stavebním spořitelná­m. Navíc se jim daří víc poskytovat úvěry na bydlení v prostředí rostoucích sazeb, kdy jsou na nějaký čas levnější než hypotéky v bankách. Podle prvních odhadů rozpůjčova­ly spořitelny mezi 70 a 75 miliardami korun. V roce 2017 to bylo 55 miliard.

Loňský rekord u úvěrů asi letos spořitelny nezopakují, očekává se však růst zájmu o spoření. „Mezi bezpečnými produkty pořád nabídne největší výnos. Navíc nové regulace chtějí po klientech naspořené vlastní peníze. A kde jinde by si měli spořit na bydlení,“říká mluvčí Českomorav­ské stavební spořitelny Tomáš Kofroň.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia