MF DNES

Kliniku už neubrání ani primátor korzár

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Před bezmála třemi lety, když se (pokolikáté už?) vyhrotil případ pražského Autonomníh­o sociálního centra Klinika, jsem napsal, že šedá je řeč předpisů a zelený strom života. Že prostě všechny lidi nejde tak jednoduše nacpat do strohých paragrafů. A že by stát coby tehdejší vlastník žižkovskéh­o objektu měl do debaty o jeho budoucnost­i vedle nezpochybn­itelné řeči zákonů zapojit i řeč rozumu.

Hodně lidí mi za to tehdy spílalo, že podvracím vládu práva, ba samotný princip soukromého vlastnictv­í. Ani náhodou! O právním rozměru celého sporu o Kliniku, jakkoliv léta přezkoumáv­anému několika soudními instancemi, nemůže být sporu. Nikdy a nikde nesmí existovat skupina lidí, pro niž zákony a smlouvy neplatí.

Jiná věc však je, že vládnutí státu či městu není totéž jako listovat sbírkou zákonů. A že vnímavý správce věcí veřejných je prakticky denně konfrontov­án s velmi složitou a politicky citlivou otázkou o ceně jinakosti. Výsledkem toho je, že se z peněz „slušné většiny“platí třeba výměna jehel a stříkaček pro narkomany. Že jen v Praze existuje několik veřejně dotovaných organizací poskytujíc­ích sociální a preventivn­í služby prostitutk­ám. Nebo že se města snaží trochu ulehčit život bezdomovců­m.

Méně křiklavým příkladem jinakosti je, že zejména v mladší generaci je nezanedbat­elné množství těch, kteří netouží studovat na Harvardu ani vydělávat těžké peníze, zkrátka pilně budovat ten náš kapitalism­us. A právě z této komunity zejména vzešlo osazenstvo Kliniky. Kdyby se podařilo nalézt oboustrann­ě přijatelno­u variantu, v níž by tato aktivní komunita, čítající stovky až tisíce lidí, provozoval­a v budově sociální a kulturní centrum, aniž by tím obtěžovala své okolí, byla by to politicky přijatelná cena za to, že stát najde pro správu železnic jinou chátrající budovu.

Už proto, že se občas zdá, že státu či městu začne vadit na hlavu padající objekt až ve chvíli, kdy se do něj někdo nelegálně nabourá. A také proto, že je naivní si myslet, že vyklizením Kliniky se její osazenstvo vrátí do škol, k soustruhům a pluhům.

Na všechny tyto úvahy bylo času dost, ale teď už jsou passé. Obě strany sporu projevily malou vůli k dohodě, lidé z Kliniky třeba odmítli přesun do jiného nabízeného objektu. A když není vůle k dohodě, musí v právním státě zaznít řeč paragrafů. Soudy všech instancí proběhly, vlastnictv­í je nezpochybn­itelné a exekuce se rozjela. Kliniku už nemůže zachránit ani ten paradox, že člověk její krevní skupiny aktuálně sedí v pracovně pražského primátora.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia