MF DNES

Jak Strážmistr Topinka vede do Beskyd Policejní akademii

Seriál Strážmistr Topinka odvozený z Doktora Martina je o jeden ovčí chloupek zábavnější než film Doktor Martin: Záhada v Beskydech. Ovšem tím výčet pochval končí.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Smířlivost by pro seriálovou novinku, která dnes startuje na ČT, našla přívlastky lidový, líbivý, domácký, nenáročný, prostý, sousedský, oddechový. Strážmistr Topinka jako by vyšel z Policejní akademie, potažmo z její české nápodoby Byl jednou jeden polda zkřížené s Policajty z předměstí.

Umolousané případy

Snaživý nemotora v podání Roberta Mikluše naštěstí po sebe – a naneštěstí pro milovníky řízných detektivek – řeší pouze komunální zločiny. Více starostí mu dělá Veronika Freimanová coby generálská maminka opsaná z cyklu Big Ben a nesmělé námluvy matky samoživite­lky čili Jenovéfy Bokové. Nejvíce práce autorům dá, aby pro zachování souvztažno­sti dostal v každé epizodě aspoň jeden výstup Miroslav Donutil v roli dr. Martina, i kdyby měl rekovi odvozenému z vlastního seriálu jen zavázat ruku, a Jiří Bartoška, jehož postava šéfa z Ostravy vždy Topinku nejprve zpraží a ve finále pochválí.

Líně plynoucí čas nastavuje „krimi ve krimi“, hrdinův oblíbený pořad ve stylizaci Divadla Sklep, a již tradičně vesnické figurky, krásy přírody, jezevci, psi, koně, ovce. Je příznačné, že když se konečně ve třetím dílu zjeví mrtvola, jde o oběť „sériového ovcovraha“. Takže zase umolousaný případ, přitom právě ovčí kauza kořeněná česko-slovenskou pohraniční řevnivostí ukazuje, že seriál mohl mít potenciál svižné policejní crazy.

Postfederá­lní folklor

Jenže na to je příliš pomalý, uměle aranžovaný a sebevtipně­jší dialogy – proti filmové Záhadě v Beskydech jich přibylo – dohrávají aktéři do posledního šklebu jako v estrádním skeči. Doslovnost ubíjí, ať po jízdě mezi prasaty hrdina praví „Smrdím jako prase“nebo k dlouze připravova­né pointě a velkému detailu ještě vysvětlí „Marihuana“.

Zkrátka Strážmistr Topinka není ani krimi, ani komedie, ani parodie, nýbrž zakázka divácky vděčného postfederá­lního folkloru. Ostatně na koprodukčn­í slovenské stanici startoval o pár dní dřív.

 ?? Foto: Česká televize ?? Snaživý nemotora Kromě komunálníc­h zločinů dělají strážmistr­u Topinkovi (Robert Mikluš) starosti i námluvy matky samoživite­lky v podání Jenovéfy Bokové.
Foto: Česká televize Snaživý nemotora Kromě komunálníc­h zločinů dělají strážmistr­u Topinkovi (Robert Mikluš) starosti i námluvy matky samoživite­lky v podání Jenovéfy Bokové.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia