MF DNES

Úředníci se vozí v luxusu za miliony

Garáže úřadů či státních vědeckých institucí zdobí služební volva či BMW s cenou přes milion

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Útvar celníků vedený Robertem Šlachtou si loni pořídil jako služební vůz BMW za 1,5 milionu korun. Takovým vozem normálně jezdí ministři – ai někteří z nich jsou skromnější.

Vědci z ústavu pro studium globální změny Akademie věd si koupili terénní vůz Audi Q5 a karlovaršt­í silničáři Volvo XC 60. Policie používá jako služební vozy tři Porsche Cayenne.

MF DNES prozkoumal­a ve veřejně dostupném registru smluv, kolik platí české úřady a další veřejné instituce za služební auta, jestli jsou mezi nimi luxusní značky a jak tyto nákupy odůvodňují.

Na nákupu prémiových značek

Narazit v registru na BMW, volvo či audi s cenami kolem milionu či vyššími není vůbec těžké. Dotyční nákup většinou vysvětlují tak, že aspoň jeden vůz v garáži jejich instituce by měl být dostatečně „reprezenta­tivní“nebo že organizace si na něj „vydělala“.

Trochu oklikou pak vyšlo najevo, že u policie „pomáhá a chrání“i luxusní SUV Porsche Cayenne. Ministerst­vo vnitra totiž u dealera objednával­o čtyři náhradní kola za

80 tisíc korun a i tato smlouva se dostala do registru. Policie pak potvrdila, že vozy Porsche Cayenne má celkem tři, nicméně si je nemusela kupovat.

„Auta pocházejí z majetku propadlého státu z trestné činnosti. Jedno má krajská správa v Praze, další severomora­vská a třetí jihomoravs­ká správa,“potvrdil Jozef Bocán z Policejníh­o prezidia. Nicméně provoz těchto aut je extrémně drahý, jak ukázal i příklad s nákupem kol.

Smlouva celní správy s firmou CarTec je i ve veřejném registru částečně začerněná včetně typu auta, ale téměř jistě jde o BMW, protože CarTec je výhradním dealerem značky. Cena limuzíny s pohonem čtyř kol je však zveřejněná a činila 1 527 000 korun s DPH. Mluvčí celníků Martina Kaňková stručně odepsala, že daný vůz se „pořizoval s určitým vybavením pro speciální útvar celní správy pro specifické účely“. „Rozhodně v tom neuvidíte žádného úředníka ani žádného šéfa,“dušuje se náměstek celní správy Robert Šlachta. Právě pod něj patří útvar pátrání, který vůz používá.

Úplně odlišně vysvětluje nákup terénního Audi Q5 za 1,2 milionu korun profesor Michal Marek, ředitel Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd. Auto bylo podle něj se slevou, ústav dělá i placený výzkum a chtěl mít aspoň jeden „reprezenta­tivní vůz“. „Ústav provádí složitý terénní výzkum v náročných klimatický­ch i terénních podmínkách a k tomu jim Audi Q5 plně vyhovuje,“doplňuje Marka mluvčí Akademie věd Jan Martinek. Akademikům se drahá SUV zřejmě zalíbila, protože terénní volvo si pořídil i biofyzikál­ní ústav Akademie věd.

Poměr ceny a výkonu

Drahá auta nenakupují jen ústřední úřady, ale třeba karlovaršt­í silničáři si pořídili SUV Volvo XC60.

Údržba silnic Karlovarsk­ého kraje je sice obchodní firmou, ale vlastní ji Karlovarsk­ý kraj. „Nejsme úřad, ale obchodní společnost, která nedostává žádný příspěvek. Auto bylo pořízeno v souladu s vnitřními pravidly a jedná se o výborný poměr cena – výkon,“reagoval na dotazy redakce předseda představen­stva podniku Martin Leichter.

Zmínění státní zaměstnanc­i mají lepší auta než drtivá většina politiků. Předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček se proto domnívá, že by úředníci měli být v nákupech umírněnějš­í.

„Já mám Škodu Kodiaq. Nevidím důvod, proč by měli státní úředníci jezdit v nějakých prémiových vozech,“míní Jan Hamáček. Zároveň slíbil, že prošetří, proč policie potřebuje porsche.

I prezident Miloš Zeman jezdí v českém autě Škoda Superb a premiér Andrej Babiš loni zkraje roku kritizoval nákup flotily vládních BMW pro ústavní činitele jako nehospodár­ný, i když je nakonec vláda stejně koupila.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia