MF DNES

Znali se ze školy: soud potrestal brutální vraždu

- — Monika Gordíková

ÚSTÍ NAD LABEM Výjimečné tresty si včera u ústeckého krajského soudu vyslechli dva mladíci, kteří loni v lednu u Bitozevsi na Lounsku extrémně krutým způsobem zavraždili svého vrstevníka. Devatenáct­iletý Adam Kužel ze Žatce má za mřížemi strávit 22 let, dvacetilet­ý Tomáš Pavlis z Mostu ještě o rok více.

„Hranice zvláštní surovosti a trýznivost­i byla výrazně překročena. K jejímu překonání by stačil i podstatně méně brutální čin, než jakého se oba dopustili,“pronesl soudce Jiří Bednář. Svého kamaráda Jana M., kterého oba znali ze školy a s nímž je spojovaly pochybné obchody, loni 20. ledna mlátili pěstmi, bili ho baseballov­ou pálkou a málem mu ještě usekli hlavu mačetou. Na pozadí děsivého skutku byly spory kolem opravy auta.

Oba mladíci se při hlavním líčení snažili svalit větší část viny na druhého. Pro doživotí podle soudce nebyly splněny podmínky. Podle znalců je u obou teoretická šance na resocializ­aci při trestu ve výši do 30 let. Kužel dostal nižší trest kvůli projevení určité míry sebereflex­e a protože při skutku spáchal dva trestné činy (vedle vraždy i zbavení osobní svobody), kdežto Pavlis tři (navíc ještě vydírání svědka).

Oba mají také společně zaplatit pozůstalým dva miliony jako náhradu za nemajetkov­ou újmu. Rozsudek zatím není pravomocný.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia