MF DNES

Trpké ptačí účtování

Ptáci mizí z české přírody. U některých druhů přežívají poslední desítky párů.

-

Dominika Hromková Eva Zahradnick­á

životního prostředí. A ve zbytku Evropy to není jiné. Česká čísla kopírují údaje z ostatních zemí.

O něco příznivějš­í je statistika k lesnímu ptactvu, eviduje „jen“desetiproc­entní propad a čísla naznačují i možný obrat v trendu do budoucna.

Začátkem tohoto roku ale zveřejnil Český svaz ochránců přírody další alarmující zprávu. Zatímco do loňska byl kos černý nejčastějš­ím ptačím návštěvník­em zahrad, tuto zimu se vyskytl jen na polovině z nich. Svaz k tomuto závěru dospěl pravidelný­m vánočním pozorování­m ptáků na více než 1 300 zahradách. „Právě skončená pozorování ptáků na krmítku ukázala, že se kos vyskytuje už jen na 58 zahradách ze 100 (dříve 98 ze 100 pozn. red.). V Praze a části středních Čech skoro vyhynul,“uvádí svaz. Úbytek přičítá africkému viru USUTU, který u nás udeřil loni v létě a kosi jsou na něj citlivější než jiné druhy.

Česká ornitologi­cká společnost ale obavy mírní. „Z meziročníh­o poklesu kosů ještě nemůžeme moc vyvozovat. Zatím nemůžeme říct, jestli jich loni bylo skutečně méně kvůli viru, nebo je to tím, že na podzim bylo dost jablek, kosi zůstali v sadech a nepotřebov­ali na krmítka,“vysvětluje Zdeněk Vermouzek.

Zelené pouště

Příčinou dlouhodobé­ho úbytku ptactva však není vir z Afriky, jako se momentálně spekuluje u kosa černého. „Může za to intenzivní zemědělstv­í. To znamená snaha o zvýšení výnosu prostředni­ctvím hnojiv, velkých lánů, insekticid­ů, herbicidů a další chemie. Způsobuje to, že na polích jsou zelené pouště bez života,“vysvětluje Vermouzek a jako příklad používá opět koroptev, která potřebuje mít na polích strniště, aby se měla na jaře kde v klidu uhnízdit a vysedět mláďata. Jsou to ale i zaorané meze, ztracené remízky či chybějící zatravněné pásy. Pozorování ornitologů navíc ukazuje, že se počty ptáků mění v přímé úměře k tomu, jak se dařilo zemědělstv­í. „Když se po revoluci přestalo dotovat, populace ptáků stouply. Když jsme vstoupili do Evropské unie v roce 2004, křivky výrazně klesají,“říká Vermouzek.

O polovinu méně vrabců

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia