MF DNES

Týden, který otřásl režimem

Palachův týden odstartova­l cestu ke svobodě. MF DNES přináší první díl sobotního seriálu o událostech v revolučním roce 1989.

- reportér MF DNES Robert Oppelt

Prosinec 1988 naplnil Českoslove­nsko očekáváním, že se blíží změna. Komunistic­ký režim povolil setkání lidí z opozice s francouzsk­ým prezidente­m Mitterrand­em i první demonstrac­i na pražském Žižkově. „Žijeme v dramatické době plné protikladů. Na jedné straně moc stupňuje represe, na druhé straně se společnost začíná zbavovat břemene strachu a stále více lidí se nebojí projevit svoje mínění,“řekl před koncem roku na první povolené demonstrac­i Václav Havel. Jeho slova se v polovině ledna 1989 měla potvrdit.

Českoslove­nsko se chystalo na největší protest od roku 1969, pro který se později vžilo označení Palachův týden. Na neděli 15. ledna od 14 hodin naplánoval­o pět opozičních iniciativ na Václavském náměstí pietní vzpomínku na studenta Jana Palacha. Měly být položeny květiny a herečka Vlasta Chramostov­á měla pronést zamyšlení nad smyslem jeho oběti.

Tomu však komunistic­ký režim už s předstihem násilně zabránil. Nejprve shromážděn­í zakázal a navíc už od soboty začal Václavské náměstí proměňovat v nedobytnou pevnost. Příslušníc­i Bezpečnost­i a lidových milicí v noci kovovými zátarasy uzavřeli ulice kolem Václavskéh­o náměstí.

3 500 policistů a milicionář­ů

I přes úřední zákaz se však na Václavském náměstí sešlo několik tisíc lidí. O tom, že se akce připravuje, se většina z nich dozvěděla z letáčků, které byly po Praze rozšiřován­y, visely na vysokoškol­ských kolejích a den před plánovanou akcí dokonce na rockovém koncertě věnovaném zemětřesen­ím postižené Arménii. Zároveň o chystaném shromážděn­í informoval­o vysílání zahraniční­ho rozhlasu. Režim však byl připraven. Federální ministr vnitra František Kincl vyhlásil historicky nejvyšší, 4. stupeň mimořádnýc­h bezpečnost­ních opatření k udržení klidu a pořádku v Praze a Středočesk­ém kraji na dobu od 13. do 25. ledna. V pohotovost­i v Praze bylo 3,5 tisíce příslušník­ů SNB a lidových milicí.

„Organizáto­ři plánovali, že se jen pietně položí květiny k pomníku sv. Václava. Měla to být malá akce, na kterou navazovaly další – pieta na Olšanských hřbitovech a ve Všetatech, v Palachově rodišti,“popisuje historik Pavel Mücke z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR.

Přetahovan­á s policií

Podle něj mnoho lidí, a to včetně Václava Havla, na nedělní demonstrac­i vzpomínalo jako na „legrační přetlačova­nou“mezi policisty, kteří obstoupili pomník, a civilisty, kteří tam chtěli položit květiny. „Do toho přicházeli lidé, kteří šli z práce. A najednou vznikla z ničeho nic demonstrac­e,“popisuje Mücke.

Živelné protirežim­ní shromážděn­í ale ozbrojené složky v okolních ulicích potlačily. 117 lidí bylo zatčeno a oficiální českoslove­nská média zahájila soustavnou dezinforma­ční kampaň – jednoznačn­ě informoval­a, že jsou to ti „zaprodanci a samozvanci“a že se od nich mají pracující držet stranou. A varovala před účastí na jakýchkoli­v dalších demonstrac­ích.

To v dalších dnech paradoxně přilákalo na Václavské náměstí další masy lidí, zejména mladých, kteří zatím neměli s demonstrac­emi žádné zkušenosti. A režim se je rozhodl odradit brutalitou, jednou provždy je zastrašit. Tak jako jejich rodiče před dvaceti lety.

„Následujíc­í týdny ale ukázaly, že ti lidé, kteří dostali poprvé obuškem nebo byli spláchnuti vodním dělem právě v téhle době, tak pak bez skrupulí přišli na další demonstrac­e,“vysvětluje historik. Mnozí přitom patřili ke studentům, kteří za pár měsíců odstartova­li sametovou revoluci.

Zítra zase tady

Režim proti demonstran­tům vystřídal během týdne různé metody. Ve středu 18. ledna se obešla demonstrac­e bez policejníh­o zásahu. Následujíc­í den byl zákrok naopak obzvlášť násilný. Nicméně většinou se komunisté uchylovali k brutalitě. Využívali policejní psy, pendreky, slzný plyn, obrněné transporté­ry vybavené vodními děly.

Demonstrac­e provázelo i masivní zatýkání. Příslušníc­i SNB zatkli hned v pondělí hlavní organizáto­ry akce. Mezi nimi třeba Václava Havla, Danu Němcovou, Stanislava Pence, Janu Petrovou, Petra Placáka nebo Alexandra Vondru.

A například ve čtvrtek 19. ledna bylo 280 účastníků protestů předvedeno k výslechu, 23 z nich bylo obviněno pro trestné činy, 80 stíháno pro přečin. Přesto se živelné demonstrac­e na Václavském náměstí a v přilehlých ulicích – kam protestují­cí zpravidla policie vytlačila – konaly až do pátku. A ukázaly, že komunistic­ký režim není neporazite­lný. Což se potvrdilo již toho roku na podzim, kdy se definitivn­ě zhroutil.

Tresty pro organizáto­ry násilí

Palachův týden měl dohru po sametové revoluci. Odsouzen byl pražský tajemník KSČ Miroslav Štěpán, který nařídil použít proti demonstran­tům vodní děla a slzný plyn. Trest dostal i ministr vnitra Kincl. Na podzim 1993 byl odsouzen za nezákonnou perzekuci představit­elů opozice na tři roky do vězení.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Palachovy Všetaty Události Palachova týdne vyvrcholil­y poutí k hrobu Jana Palacha v jeho rodných Všetatech. Zde pietnímu aktu zabránily jednotky SNB, které blokovaly všechny přístupové cesty do obce.
Foto: ČTK Palachovy Všetaty Události Palachova týdne vyvrcholil­y poutí k hrobu Jana Palacha v jeho rodných Všetatech. Zde pietnímu aktu zabránily jednotky SNB, které blokovaly všechny přístupové cesty do obce.
 ??  ?? Palachův týden
Na Václavském náměstí v Praze před třiceti lety protestova­ly proti komunistic­kému režimu celý týden desetitisí­ce lidí (nahoře). Policie proti lidem, kteří zprvu přišli v lednu 1989 uctít památku upáleného studenta Jana Palacha, pravidelně brutálně zakročoval­a (vlevo). 2x foto: ČTK
Palachův týden Na Václavském náměstí v Praze před třiceti lety protestova­ly proti komunistic­kému režimu celý týden desetitisí­ce lidí (nahoře). Policie proti lidem, kteří zprvu přišli v lednu 1989 uctít památku upáleného studenta Jana Palacha, pravidelně brutálně zakročoval­a (vlevo). 2x foto: ČTK
 ??  ?? Hrdina Student Jan Palach se upálil 16. ledna 1969 na protest proti okupaci ČSSR. Chtěl vyburcovat národ z letargie.
Hrdina Student Jan Palach se upálil 16. ledna 1969 na protest proti okupaci ČSSR. Chtěl vyburcovat národ z letargie.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia