MF DNES

Brexit: Najměte si strážné, radí britská policie

-

LONDÝN Britská policie radí obchodníků­m, aby v případě neřízeného odchodu země z Evropské unie zvážili najmutí nových strážných, kteří po brexitu ohlídají jejich provozovny.

Důvodem je obava, že nervozita občanů vyvolaná možnými dopady brexitu bez dohody by mohla vést k narušení pořádku v obchodech.

„V souladu s podobnými doporučení­mi pro maloobchod­ní sektor na celostátní úrovni navrhujeme prodejcům, aby zvážili plány na posílení ochranky pro případ, že obavy z nedostatku zboží povedou k výraznému zvýšení počtu zákazníků,“řekla zpravodajs­kému serveru Politico londýnská policie.

Vystoupení Británie z EU bez schválení podmínek odchodu by zřejmě výrazně narušilo dodávky zboží z kontinentá­lní Evropy.

Nejhorší scénáře hovoří o nedostatku potravin či léků a už před měsíci se v médiích objevily zprávy o Britech, kteří se na brexit bez dohody připravují hromaděním zásob. Vláda uvádí, že přípravy na toto vyústění jsou v plném proudu, například ministr obchodu Greg Clark by jej však i tak považoval za pohromu.

Britský parlament bude o schválení odchodové dohody hlasovat příští úterý. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia