MF DNES

Afghánci Němcům: Blázny nám nevracejte

Recidivist­a s 23 zločiny prý není duševně zdráv, Afgháncům se nezdály ani jeho doklady, které mu sami vydali.

- Ditta Kotoučová redaktorka iDNES.cz

BERLÍN, KÁBUL Afghánistá­n vrátil Němcům odmítnutéh­o žadatele o azyl, kterého tam Němci přivezli. Ačkoli má muž na svém kontě dlouhý seznam zločinů, Afghánci jako důvod jeho návratu uvedli, že je duševně nemocný.

Odvolali se na smlouvu mezi oběma zeměmi, podle níž nemohou být deportován­i nemocní lidé, jimž by převoz uškodil nebo pro jejichž léčbu není v Afghánistá­nu odpovídají­cí zdravotní zařízení.

Na případ upozornil deník Bild, podle kterého má Mortaza D. na svědomí třiadvacet závažných zločinů, mezi jinými těžké ublížení na zdraví, ublížení na zdraví a pokus o ublížení na zdraví, „surové loupežné přepadení“, obchodován­í s drogami či vyhrožován­í. Spáchat je měl od května 2013 do června 2016 a nakonec kvůli nim skončil v německém vězení. Celkem byl odsouzen na čtyři roky.

Afghánské úřady tvrdí, že mladíkovy kriminální záznamy nemají s jeho odmítnutím nic společného. Třiadvacet­iletý muž se o azyl v Německu ucházel od roku 2010. Německým úředníkům nezbylo, než ho opět dopravit zpět do Německa. Ostatní vyhoštěné, kteří letěli stejným letadlem, Afghánistá­n přijal.

Německo Mortaza D. deportoval­o na začátku týdne. Mladík v současné chvíli pobývá v detenčním centru pro mladistvé, kde vyčkává na přezkoumán­í svého případu.

„Muž byl duševně nemocný a v důsledku společného rozhodnutí obou stran byl poslán zpět do Německa,“uvedl pro stanici Deutsche Welle Murtaza Rasuli z afghánskéh­o ministerst­va pro uprchlíky a repatriaci. „Na základě dohody, kterou máme s Německem, nemohou být zranitelní lidé deportován­i do Afghánistá­nu. Zmíněný muž tato kritéria splňoval, a proto jsme ho poslali zpět,“dodal Rasuli. Bild napsal, že Mortaza D. byl pouze v létě roku 2016 umístěn na psychiatri­ckou kliniku na pozorování.

Německé ministerst­vo vnitra odmítlo duševní stav Moratza D. jakkoli komentovat s ohledem na jeho soukromí. Potvrdilo pouze, že mezi oběma zeměmi existuje dohoda týkající se závažně nemocných, kteří by cestu zpět do vlasti nezvládli nebo kterým Afghánistá­n nedokáže zajistit adekvátní zdravotní péči.

Afghánci však při přebírání Mortaze D. vytáhli ještě jeden argument, který Němce zaskočil.

Podle německých úřadů odmítli vpustit převáženéh­o muže do země i proto, že měli pochyby o jeho identitě i pravosti cestovních dokladů. To však německé úředníky překvapilo, protože mu zmíněnou dokumentac­i vydal přímo afghánský generální konzulát v Německu.

Ministerst­vo vnitra německého státu Hesensko, které má tuto deportaci na starost, navíc poukazuje na to, že všechny odmítnuté žadatele o azyl čeká před odjezdem lékařská prohlídka. Ta má zjistit, jestli jsou cestu do vlasti schopni podstoupit. Regionální imigrační úřady navíc musí potvrdit, že neexistují žádné okolnosti, kvůli nimž by mohlo být vyhoštění nelegální.

Ačkoli Mortazu D. čeká podle ministerst­va v nejbližší době propuštění z detenčního centra, na svobodu se nedostane. Mladík se vrátí zpátky do vězení, kde si předtím odpykával trest za své zločiny. Jeho výkon soud pozastavil poté, co muž dobrovolně souhlasil s deportací do Afghánistá­nu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia