MF DNES

Začíná Kumbh Mélá, týdny plné masového šílenství Vítejte na jiné planetě

Závoje prachu, pot mísící se s vůní kadidel a pachem zvířecího trusu, nevídané obřady a náboženské třeštění zástupů. To je Kumbh Mélá, nejvýznamn­ější svátek hinduistů.

- Redaktor MF DNES

Ladislav Kryzánek

áry máry fuk a... rázem se přenesete do pohádky. Nebo do středověku. Na jinou planetu, do jiného vesmíru. Či snad do všeho toho dohromady. Nebo úplně někam jinam.

Tak šokující je Kumbh Mélá, největší masové šílenství, jaké se dá na zeměkouli zažít. Zamává spolehlivě s každým. Letos 15. ledna znovu vypukne na tom nejsvětějš­ím místě u severoindi­ckého Illáhábádu, na soutoku Gangy, Jamuny a mytické podzemní řeky Sarasvátí.

Absolvoval jsem tady Kumbh Mélu už před lety, v roce 2001, ale dodnes je to pro mě zážitek zážitků. Máte-li možnost, čas a trochu peněz, neváhejte.

Nejde jen o největší hromadnou koupel historie. Nebo o největší sraz sádhuů, indických svatých mužů, na světě vůbec. Je toho ještě daleko víc, co už nikde jinde na světě nespatříte. „Tahle zdejší voda je opravdový nektar. Ve vteřině změní tvůj život. Pro nás hinduisty není na Zemi lepšího místa, kde bychom mohli posvátnou koupelí účinněji smýt hříchy a osvobodit se z koloběhu znovuzroze­ní,“šeptal mi před lety Phul Singh, lékárník z Kalkaty, když u vytržení hleděl na nepřehledn­é zástupy všude kolem.

Síla tradice je v Indii přeobrovsk­á. „Har, har, Mahadév. Pozdravuje­me tě, Šivo,“rozlehlo se sborové skandování. Dolů k Sangamu neboli Tříříčí se dere procesí sádhuů vedené vyšňořeným­i slony. Masy poutníků i západních turistů se uctivě rozestupuj­í. Sádhu je totiž v Indii stále pan Někdo!

Emoce dostoupily vrcholu. „Náma Óm Šiva,“klaním se Šivovi, drmolí davy. Nad armádou asketů se vznáší cosi nedefinova­telného, co však budí úctu a respekt. Je znát, že bohové jsou opravdu přítomni.

Tisíce lidí kolem má v očích zvláštní žár. Co na tom, že řeka kolem páchne jako stoka. Oni si přece přišli očistit duše, ne těla!

Bylo to úžasné, nezapomenu­telné divadlo. Svět prastarých mýtů ožil přímo před očima. Je to jedna z mnoha tváří Indie, jež se kupodivu s postupujíc­ím časem nepokrývá vráskami. Sádhuové nejspíš mají hodně tvrdý kořínek.

Nebýt vrčení vrtulníků vysoko na obloze a cvakání fotoaparát­ů, mohla se tato mamutí slavnost klidně odehrát už před tisícem let.

 ?? Foto: ČTK Foto: ČTK Foto: ČTK ??
Foto: ČTK Foto: ČTK Foto: ČTK
 ?? Foto: Reuters ?? Koupel je vyvrcholen­ím Svatí muži se vrhají do životodárn­é Gangy, aby vykonali rituální očistnou koupel.
Foto: Reuters Koupel je vyvrcholen­ím Svatí muži se vrhají do životodárn­é Gangy, aby vykonali rituální očistnou koupel.
 ??  ?? Svatí muži Tito sádhuové, kteří čekají na začátek slavnosti, ukazují, že ani moderní technika jim není cizí.
Svatí muži Tito sádhuové, kteří čekají na začátek slavnosti, ukazují, že ani moderní technika jim není cizí.
 ??  ?? Pomalovaný popelem K běžné „módě“svatých mužů patří, že si obličej i celé tělo pomalováva­jí popelem.
Pomalovaný popelem K běžné „módě“svatých mužů patří, že si obličej i celé tělo pomalováva­jí popelem.
 ??  ?? V rouše Adamově Mnozí sádhuové nenosí ani bederní roušku, ale chodí zcela nazí. Říká se jim nága-sádhuové.
V rouše Adamově Mnozí sádhuové nenosí ani bederní roušku, ale chodí zcela nazí. Říká se jim nága-sádhuové.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia