MF DNES

Antická krize, která už zničila Spartu i Atény

-

„století ponížení“. To je ta hlavní zpráva z Číny. Jenže místo toho pohoršená západní média hlavně sledují, že se Čína nechová podle západních vzorů. Ale Čína nemá zájem přijímat hodnoty, které Amerika prohlásila za univerzáln­í, čímž vlastně řekla, že hodnoty těch druhých jsou špatné.

Přesto se obě země v něčem podobají, ale moc to nepomůže: považují se za výjimečné a trpí pocitem „vícecennos­ti“. Až se obě tyto jedničky srazí, vyžádá si to bolestivé ústupky.

Hlavní otázka zítřka: Bude pro Číňany těžší přijmout svět se dvěma „slunci“, nebo pro Američany přijmout fakt, že se musí smířit s existencí další (úplně jiné a možná i nadřazené) supervelmo­ci?

Naději paradoxně přináší démonizova­ná Čína, protože jak se ukázalo, její strategií je nepokrytá reálpoliti­ka bez ideologie, zaměřená na harmonický výsledek. Když přijel Henry Kissinger počátkem 70. let vyfouknout Maovu Čínu Brežněvovi, byl šokován brutálním Maovým pragmatism­em a absencí jakýchkoli komunistic­kých postojů. Mao chtěl jen dohodu a prodal by ji i za rudou vlajku.

Kromě toho je Čína trpělivá, její hodnoty a historie jí radí, že je lepší vejce vysedět než se ho snažit vybojovat a přitom rozbít.

A jak to bylo dál

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia