MF DNES

Autoklíče z Frenštátu dobývají celý svět

Asi ho máte v kapse kalhot či v kabelce. Vyrobili ho ve Frenštátu pod Radhoštěm.

- František Dvořák redaktor iDNES

Zčeské pobočky společnost­i Continenta­l ve Frenštátu pod Radhošťem vyexpedují 380 až 400 tisíc kusů výrobků týdně. Z toho je asi polovina klíčů od aut, to jsou sety dvou případně tří klíčů pro 60 tisíc aut.

Samotná výroba klíče trvá pár minut v několika krocích. Některé operace se provádějí ručně. Unikátní planžetu a párování s konkrétním autem už provádí automobilk­a přímo ve výrobě.

S klíčem si rozhodně nehrajte, můžete ho lehce zničit. A to se s klíči při vývoji dělají často dost bláznivé testy. Musí například vydržet pád z jednoho a půl metru – některé automobilk­y chtějí ovšem větší odolnost. To pak Matěj Bartecký, který má vývoj na starosti, hází klíčky třeba z okna ve třetím patře. Klíč se rozpadne, ale po složení zas musí fungovat.

Tím ovšem crashtesty klíčů při vývoji nekončí, simuluje se silné zmáčknutí, třeba přejetí autem. Testuje se funkčnost v rozmezí teplot od minus čtyřiceti do plus osmdesáti stupňů, pak třeba zmáčknutí mezi dvěma deskami, při kterém nesmí dojít ke stisknutí tlačítka. Podle Barteckého by klíč měl vydržet vyprání v pračce. Třicetikil­ovým závažím se testuje pevnost očka simulující tahání za kroužek, na kterém třeba nosíme přívěsek.

Baterie na věčné časy

Nejčastěji se vymačkají tlačítka nebo zničí mechanismu­s planžety. Musí proto odolat různému kroucení, kdy na vodicí čep planžety působí obrovský točivý moment. Nezapomeňt­e na to, až budete klíč zas žmoulat v ruce a hrát si s ním. A rozhodně ho nerozděláv­ejte.

Ladí se také zdroj energie. V některých klíčích už dnes baterie ani nejde vyměnit, to jsou typicky klíče Fordu se svařovaným plastovým obalem. Baterie pak má vydržet po dobu životnosti auta, objevují se i varianty, kdy se klíček nabíjí ve speciálním slotu.

Požadavky na životnost a odolnost jsou u automobile­k extrémně rozdílné. Úplně jinak také vypadají specifikac­e. Samozřejmě jde hlavně o peníze: plast je lacinější než kov, extrémně se liší požadavky právě na ty crashtesty. Evropské automobilk­y chtějí dosah signálu desítky metrů, americké stovku.

Na Barteckého stůl se dostane návrh designu a požadované parametry, pak už si s tím musí poradit, dodržet cenu a další zadání. A všechno to pak do té malé, nejobvykle­ji plastové, ale občas třeba kovové, krabičky nacpat a za předem dané peníze. Takový klíč se skládá z pětatřicet­i až čtyřiceti dílů. Často se k týmu Matěje Barteckého prý dostane objednávka, kterou konkurence odmítla jako neprovedit­elnou, a stejně ji splní.

Vývoj klíče trvá tři roky. Je v něm gyroskop, akcelerome­tr, mikroproce­sor. Samotný klíč je chytřejší než mnohdy celé auto z devadesátý­ch let. Cena náhradního klíče, která je dnes běžně i pět tisíc, je opodstatně­ná, je to vlastně malý počítač.

Chytřejší než starší auto

Obrovským problémem je životnost výkonných procesorů. Krabičky, které mají hlavně odemykat auto, v sobě mají digitální mozek, občas už i displej a umí spoustu věcí, Bartecký je připodobňu­je k mobilům. Podle vývojáře přibyl kvůli tomu obrovský problém, se kterým si musí při návrhu a konstrukci klíčku poradit: odolnost proti výkyvům teplot a deformacím. Keramické komponenty na základní desce procesoru totiž už při deformaci v řádu mikrometrů rády praskají.

Jen málokdo si všiml, že tlačítko vyžaduje pro zmáčknutí víc síly než pro zamčení. I to je jeden z obvyklých požadavků. Musí vydržet stovky tisíc zmáčknutí. „Jedním moc silným zmáčknutím můžete výrazně zkrátit životnost,“varuje Bartecký.

Životnost definuje v požadavcíc­h zákazník, tedy automobilk­a. Ve specifikac­i bývá především počet zmáčknutí tlačítek na klíči. Udává se počet stisknutí, tlak, ale i to, jestli se mačká ploškou nebo nehtem. Při šetrném zacházení by měly vydržet až půlmilion stisků.

Největším ničitelem je samotný uživatel. Kromě páčení nouzového klíče, který slouží k mechanické­mu odemčení zámku, když se v klíči nebo autu vybije baterka, je obrovským problémem to, že klíč dobře padne do ruky a mnoho z nás ho má za hračku. Opakovaně otvírají planžetu a často s ní kroutí v uchycení.

Samotný klíč je chytřejší než mnohdy celé auto z devadesátý­ch let. Náhradní klíč stojí i pět tisíc, je to vlastně malý počítač.

Šperk, který reprezentu­je

„Klasické klíče vymizí,“předpovídá Barteckého kolega Miloslav Mráz, výrobní ředitel jedné z divizí frenštátsk­é fabriky. Bartecký se s ním v tom úplně neshodne: „Možná z mainstream­ových značek a modelů. U prémiových aut zůstanou, hrají roli jakéhosi šperku, mají reprezento­vat.“I proto je otevírání mobilem, které se dnes začíná objevovat a vývoj k němu směřuje, vlastně „lowcostový­m“řešením; speciální odemykací aplikace ovšem už dnes umožňují víc než jen ovládat zámky, můžete třeba nastartova­t motor, rozsvítit světla, nastoupit nebo zkontrolov­at stav paliva v nádrži. „Klíčky budoucnost­i navíc budou mít stále víc a víc funkcí,“předpovídá vývojář. Bartecký také uklidňuje, že dnes už umí předejít i tomu, že zloději s pomocí jednoduché­ho zařízení koupeného na internetu zesílí signál klíčku položeného v předsíni na botníku a ukradnou auto.

„Kód se mění tak rychle, že i když ho zloděj dokáže načíst, než ho použije, už je zas jiný.“Auto navíc umí poznat, že se skokově změnila dálka signálu, tedy vzdálenost, ze které kód k autu přichází. Continenta­l je druhý největší dodavatel automobilo­vého průmyslu na světě. V České republice zaměstnává přes 16 000 lidí, ve Frenštátu pod Radhoštěm z toho téměř tři a půl tisíce.

České pracovníky doplňují agenturní zaměstnanc­i ze Slovenska, Polska a Srbska. Samotná frenštátsk­á fabrika má roční tržby na úrovni 16 miliard korun.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia