MF DNES

Pravda, výmysl, či reklama? Žáci tápou

Vyznat se v tom, jaká zpráva je zavádějící nebo nepravdivá, dělá žákům problémy, ukázal průzkum v pražských školách. I sami učitelé jsou ve výuce mediální výchovy nejistí.

- Redaktorka MF DNES

Kristína Paulenková

PRAHA Rozpoznat komentář, reklamní sdělení či nějaký typ propagandy by se měli učit žáci již na základních školách. Avšak Česká školní inspekce ke konci loňského roku zjistila, že školy mediální výchovu do výuky sice zahrnují, přesto však podle výsledků testovanýc­h žáků není na dostatečné úrovni. Učitelé postrádají lepší podporu.

„Mediální výchova a její výuka na školách je problém, o němž se moc nemluví. Domnívám se, že výuka této výchovy závisí na úhlu pohledu, zkušenoste­ch a schopnoste­ch vyučujícíh­o,“popisuje ředitelka Základní školy a mateřské školy Jaroslava Seiferta Marie Suchá. Školáci nemají v mnoha případech dostatečné znalosti v oblasti médií.

Když loni agentura Median pro neziskovou organizaci Člověk v tísni dělala průzkum, jak jsou na tom s mediální gramotnost­í pražští středoškol­áci, zjistila, že jejich znalosti jsou ve srovnání s jinými kraji o něco lepší, přesto se nedá říci, že by byly vynikající.

V porovnání s výsledky na úrovni celé České republiky pražští středoškol­áci obecně častěji vědí, která média jsou veřejnoprá­vní, znají lépe zákonné povinnosti České televize a o něco lépe se orientují v tom, jaká média musí dodržovat požadavek na vyváženost a objektivit­u ve zpravodajs­tví.

Průzkum však ukázal, že mezi školami jsou velké rozdíly. V testech, které agentura pražským středoškol­ákům zadala, se 49 procent gymnazistů umístilo podle výsledků ve dvou nejvyšších kategoriíc­h, oproti tomu ale jen 18 procent studentů odborných škol a učilišť. Ve dvou nejnižších kategoriíc­h se naopak umístilo 44 procent studentů učilišť a odborných škol a 9 procent gymnazistů.

V tom, jak mediální výchovu učit, učitelé tápou. Podle dalšího průzkumu agentury Median pro Člověka v tísni tři čtvrtiny učitelů vnímají to, že veřejnost považuje výuku mediální výchovy za kontroverz­ní. Navíc většina vyučujícíc­h se cítí ve výuce tohoto tématu nejistě a postrádá podporu. Učitelům nezbývá nic jiného než si samostatně vyhledávat nejnovější informace a pustit se do výuky podle svého uvážení.

Učitelům pomáhá speciální web

„Sdílíme zkušenosti z mediální výchovy. Vedle učitelů jsou tu i další vzdělavate­lé mediální výchovy jako knihovníci, akademici nebo i novináři, kteří řeší, jak k jednotlivý­m tématům přistupova­t,“popisuje Michal Kaderka, učitel pražského Gymnázia na Zatlance, který se mediální výchovou zabývá. Pro učitele spustil web, který jim má s mediální výchovou pomoci.

Každá škola k výuce přistupuje trochu jinak. „Mediální výchova je průřezové téma a na většině škol se neučí jako samostatný předmět. Nicméně by ji učitelé měli do svých předmětů integrovat, ale podle průzkumů agentury Median pro Jeden svět na školách se ukazuje, že se to moc nedaří,“dodává Kaderka.

V některých školách mediální výchovu řeší formou seminářů či specializo­vaných přednášek, které pro ně organizují například knihovny, v některých případech třeba i novináři. Jinde vyučující navštěvují semináře pro pedagogy, aby svým žákům pak mohli znalosti předat.

Na Masarykově základní škole Klánovice vydávají například školní časopis, v sedmém ročníku mají také celý samostatný předmět zaměřený na mediální výchovu.

V hodinách češtiny i občanky

„Mediální výchova je předmět, jehož obsah se velmi rychle vyvíjí. Kromě samotného předmětu problemati­ku řeší učitelé v hodinách informatik­y, českého jazyka, občanské výchovy či výchovy ke zdraví,“popisuje Jolana Fuchsová, zástupkyně ředitele, která má mediální výchovu na starosti.

Na některých školách se snaží výuku žákům zpestřit semináři či nejrůznějš­ími přednáškam­i. „V naší škole při mediální výchově využívají zejména poznatky z předmětu Informační a komunikačn­í technologi­e. Některé třídy druhého stupně se v minulém školním roce účastnily nad rámec výuky víkendovýc­h filmových kurzů,“popisuje Suchá.

Podle učitelů se situace s výukou tématu sice trochu zlepšuje, ale i tak záleží především na konkrétníc­h učitelích a vedení školy. „Podle mě je to stále tak, že učitel si shání informace a materiály. I když toho je přece jen víc než dřív. Nakladatel­ství Fraus už třeba vydalo učebnici mediální výchovy. Dostáváme také nabídky kurzů,“dodává Fuchsová.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia