MF DNES

Správci železnic se chystají opravit Fantovu budovu

-

PRAHA Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zahájila výběrové řízení na zhotovitel­e, který opraví fasádu a střechu secesní Fantovy budovy hlavního nádraží v Praze. Rekonstruk­ce, která bude stát celkem 171,5 milionu korun, začne v první polovině letošního roku. Opravy budou trvat minimálně dva a půl roku.

Soutěž se týká výhradně vnější části památkově chráněné budovy, rekonstruk­ci vnitřních částí plánuje SŽDC později. „Fantova budova spolu s přilehlou halou nad nástupišti tvoří největší secesní památku v Česku, proto přípravě věnujeme mimořádnou pozornost. Veškeré stavební a technologi­cké postupy jsou navrženy v souladu s požadavky státní památkové péče,“uvedl generální ředitel SŽDC Jiří Svoboda.

SŽDC počítá při rekonstruk­ci s odstranění­m poškozené omítky, kterou nahradí úplně nová, vápenná omítka. Součástí je také odstranění všech nefunkčníc­h prvků na stavbě, například ocelových konzol nebo rozvaděčů. Otvory po nich se následně zazdí. Ošetřena bude rovněž konstrukce střešního krovu, nové bude laťování, střešní krytina a oplechován­í. Okna a dveře budou repasovány, přičemž jejich výplně, které nebude možné opravit, chce SŽDC nahradit kopiemi v původních barvách.

Italové opravu nestihli

Rekonstruk­ce historické budovy pojmenovan­é po architekto­vi stavby Josefu Fantovi měla být původně hotová do roku 2013. Firma Grandi Stazioni, která měla nádraží v pronájmu od roku 2003, však opravy nestihla a SŽDC jí v roce 2016 neprodlouž­ila smlouvu. Italská firma stihla opravit jen vnitřek centrální části s takzvanou Fantovou kavárnou. Boční trakty včetně fasády památkově chráněného objektu dosud na opravy čekají.

Firma Grandi Stazioni kvůli nádraží podala na SŽDC celkem čtyři žaloby. (ČTK)

 ?? Foto: MAFRA ?? Secesní nádraží Rekonstruk­ce za 170 milionů korun by měla začít letos.
Foto: MAFRA Secesní nádraží Rekonstruk­ce za 170 milionů korun by měla začít letos.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia